9. maj. 2020
Af Helle Skram de Fries

Silas Holst: Nogle dage kan min far ikke genkende mig

Silas Holst.
Silas Holst.
Foto: Martin Høien
Dansestjernes far lider af Alzheimer og ser derfor sjældent sine børnebørn.
For tre år siden fik Silas Holsts far, Benny, konstateret Alzheimer.
- Det var en lettelse, fordi det forklarede, hvorfor han tit ikke kunne huske, men det var også en svær besked, fordi det er en svær sygdom, husker Silas Holst. Allerede før hans far fik diagnosen var Silas Holst blevet ambassadør for ”Foreningen til et demensvenligt Danmark”. Her tager han rundt og holder foredrag med musik og dans.

Dans skaber livskvalitet

- Dans flytter folk fra tid og sted og er godt for glæden og livskvaliteten, forklarer Silas Holst. I denne uge har det været demensugen, men Silas Holst har på grund af corona-krisen ikke kunne tage rundt med sine foredrag.

De pårørendes sygdom

Efter han har sat sig ind i sygdommen, og hans far er ramt af Alzheimer, der er en undergruppe af demens, ved han man betegner det som ”også de pårørendes sygdom”. - Og det er så sandt. Min far er på et plejecenter i Vordingborg, hvor jeg besøger ham. Nogle gange blive han glad, når jeg kommer – andre gange kan han ikke genkende mig, fortæller Silas Holst, der besøgte sin far i demens-ugen.
https://imgix.billedbladet.dk/capture_bennyaaa.jpg
Foto: Privat

Vred og forvirret

- Det er selvfølgelig hårdt, når min far ikke kan genkende mig. Mest fordi han selv bliver meget frustreret og ked af det. Han fornemmer godt, der er noget, han burde kunne huske, men det er bare væk. Så kan han blive vred og forvirret. - Så ind imellem ved man faktisk ikke, om det overhovedet er godt at komme på besøg.

Børnene ikke med på besøg

Af samme grund har Silas Holst' to børn Maggie My på fem og Bob Jones på tre ikke mødt deres farfar så meget. - Det er svært, når situationen er, som den nu er, konstaterer Silas Holst.

Bryllupsfest hos far

Da Silas Holst og eksmanden skuespiller Johannes Nymark holdt bryllupsfest i Danmark, weekenden efter de 1. juli 2013 blev viet i Las Vegas, foregik det hos Silas Holst´ far, der dengang boede på Møn. Både Silas Holsts mor, Lene, og Johannes’ mor, Kate, var naturligvis med til festen, hvor der var samlet over 100 gæster.
https://imgix.billedbladet.dk/bb-57700aaa.jpg

Læs mere om: