2. okt. 2023
Af Majken Munk

Simon Jul valgte en anden vej: Mødet med Den store bagedyst-ikon ændrede alt

Simon Jul
Simon Jul
Foto: Hanne Juul
De fleste kender nok Simon Jul fra tv-satire, men hans liv gik i en ny retning efter et meget særligt møde.

Simon Jul tonede frem på skærmen i starten af 2000’erne.

Dengang var han kendt for at lave satire, og mange så ham som en lang række originaler i ”Banjos Likørstue”.

Siden har karrieren taget den 46-årige entertainer i mange retninger.

Han spiller musik blandt andet med rapgruppen Suspekt, og for tiden er han aktuel som amatørkok i TV 2-programmet ”Tre sultne mænd”.

Faktisk har madlavning fyldt meget i Simon Juls liv.

I barndommen var det mest i form af den mad, hans mor – der var lærer på en madlavningsskole – kokkererede, eller når han fik klassisk dansk mad hjemme hos sin mormor.

Da han som 15-årig flyttede hjemmefra, var midlerne kun til mad, der – stik modsat barndomshjemmet – ikke var hjemmelavet.

Det var i gymnasiet, at livet pludselig tog en drejning. Det skriver TV 2.

For han og vennen Morten elskede at se tv-programmet ”Meyers Køkken”, hvor Claus Meyer lavede mad.

I programmet havde han selskab af Jan Friis-Mikkelsen, som mange nok kender fra ”Den store bagedyst”, hvor han var dommer.

Netop Jan Friis Mikkelsen endte med at få stor betydning for Simon Jul.

- Han talte hele tiden om de her råvarer, om økologi og sæsoner, og vi begyndte at eksperimentere i køkkenet med de sindssygeste retter, fortæller Simon Jul til TV 2.

Jan Friis-Mikkelsen og Mette Blomsterberg
Jan Friis-Mikkelsen var sammen med Mette Blomsterberg det første dommerpar i "Den store bagedyst".
Foto: Hanne Juul

Da Morten fik job på Tinggården, der var Jan Friis Mikkelsens restaurant, gibbede det i Simon Jul.

- Jeg ville sælge alt, hvad jeg havde i mig, for at komme op og møde Jan, han var mit første madidol, siger Simon Jul.

Sådan blev det da også, for Simon Jul fik arbejde som opvasker, men fordi han viste interesse for, hvad der foregik i køkkenet, inviterede Jan Friis Mikkelsen ham indenfor.

Det var her, Simon Jul for alvor lærte at arbejde med de gode råvarer. Noget, han siden har dedikeret sit liv til.

Læs mere om: