28. apr. 2020
Af Laura Dalgård Hansen

Søstrene fra Først til verdens ende: Det var en stor lettelse

Johanne og Josefine
Johanne og Josefine
Foto: Strong Productions/TV 2
Johanne og Josefine er kommet meget tættere på hinanden, efter de begyndte at sætte ord på deres følelser i "Først til verdens ende".

Søstrene Johanne og Josefine har allerede klaret alverdens udfordringer i TV 2-programmet ”Først til verdens ende”, hvor de kæmper om at komme først til Singapore.

Men der var også noget andet på rejsen, som faktisk var endnu vigtigere for de to søstre. Førhen har de nemlig ikke været særlig tætte eller fortrolige med hinanden, og det ville de gerne rette op på.

- Vi har fået en fælles oplevelse gennem det her, som vi deler, og det har rykket en hel masse mellem min søster og mig. Vi har fået et helt andet forhold i dag, end vi havde før rejsen, fortæller Johanne, som til daglig bor i København, hvor hun deler lejlighed med sin søster.

Jeg har skammet mig

Hun er 20 år, mens storesøster Josefine er 22 år, og på rejsen fik de for alvor mulighed for at åbne op for nogle af de følelser og tanker, som de ikke tidligere har delt med hinanden.

Johanne og Josefines forældre blev skilt for nogle år siden, og det medførte en kaotisk hjemmebase. Det blev til sidst uoverskueligt for Johanne, og hun valgte at prøve at gøre en ende på det hele. Johanne har aldrig fortalt Josefine, hvor svært hun egentlig havde det dengang, men det var rejsen mod verdens ende med til at rette op på.

- Det var en stor lettelse at få det sagt. Det er bare så vigtigt at få sat ord på sådan nogle tanker, for der har været ting, jeg har skammet mig rigtig meget over. Den skam har ligget i mig, men jeg har sluppet den nu, fordi jeg har åbnet op over for en anden person – altså Josefine. Hun har fortalt mig, at jeg ikke skal skamme mig over det, og at tingene nok skal gå. Det var en stor lettelse at få det sagt, fortæller Johanne.

https://imgix.billedbladet.dk/211731_1.jpg
Johanne og Josefine
Foto: Heidi Lundsgaard/TV 2

Gjorde stort indtryk

For storesøster Josefine betød det også meget, at Johanne åbnede op om den svære tid.

- Det var det tidspunkt på vores rejse, som gjorde allerstørst indtryk på mig. Lige der glemte jeg fuldstændig alt andet. Jeg havde ventet på, at hun turde sige de ting og følte sig tryg ved bare at lade mig høre det. Det var også vigtigt for mig at sige til hende, at jeg var ked af, det var, som det var, og at vi nu skulle se fremad. Og at jeg ville gøre mit til, at det ikke skulle være sådan mere, og at vi kunne komme til hinanden, når der var problemer, fortæller Josefine.

Johanne fik hjælp af Kim

Johanne har længe gerne villet sige de her ting til sin søster, men det har været svært at få det sagt. På rejsen mod verdens ende var der dog en af de andre deltagere, som hjalp hende med at åbne op.

- Vi havde rigtig meget tid med de andre deltagere på de forskellige checkpoints, og der talte jeg meget med Kim (en af soldaterkammeraterne, red.). Han gav mig nogle gode værktøjer. Det er jeg evigt taknemmelig for. Han hjalp mig med at sætte ord på nogle ting, så jeg kunne tale med min søster, forklarer Johanne.

Søstrene er blevet veninder

Hun var lidt nervøs for, om hun og Josefine ville falde tilbage i de gamle roller, når de vendte tilbage til Danmark, men det har heldigvis ikke været tilfældet.

- Det kom bare naturligt, fordi vi havde åbent op om nogle ting og vist en ærlighed og tryghed over for hinanden. Det var naturligt at snakke om nogle andre ting, og i dag har vi et helt anderledes forhold, end vi havde tidligere. Vi er mere veninder og meget tættere, end jeg havde troet, fortæller Johanne.

Læs mere om alle deltagerne fra "Først til verdens ende" i galleriet herunder.

Galleri: Deltagerne fra Først til verdens ende

Læs mere om: