11. dec. 2022
Af Laura Dalgård Hansen

Den enorme Pyrus-succes steg ikke Jan Linnebjerg til hovedet, men én ting fik ham til at knibe sig i armen

Gyldengrød og Pyrus
Gyldengrød og Pyrus
Foto: TV 2
Jan Linnebjerg, der er kendt som nissen Pyrus, havde ikke regnet med, at den første julekalender blev en stor succes, men hurtigt viste det sig, at han tog grueligt fejl.

Tv-julekalendere har været en fast tradition gennem årtier, og i årenes løb er danskerne kommet på fornavn med mange forskellige nisser.

Men én af dem, som danskerne nok kender allerbedst, er ungnissen Pyrus, som har været centrum for handlingen i hele fire julekalendere – den første havde premiere i 1994.

Jan Linnebjerg troede ikke på succesen

Manden bag er skuespiller Jan Linnebjerg, som stadig her 28 år senere er uløseligt forbundet med rollen.

Før 1994 var der ikke mange, der kendte ham, og selv havde den i dag 62-årige skuespiller heller ikke gjort sig store tanker om, at en rolle i ”Alletiders Jul” kunne lave om på det. Han troede ikke, julekalenderen ville blive et hit.

- Jeg syntes, det lød lidt tørt. Jeg fik tilsendt en kæmpe kasse med et manuskript, men det magtede jeg ikke at læse, så jeg tog det som det kom. Så kom dagen, og jeg tror, den første jeg løb ind i, var Dennis Knudsen. Jeg havde det lækreste lange hår, og så barberede han det hele af, så der kun var den tot pandehår tilbage. Jeg nåede ikke engang at sige noget, før jeg sad med den tot og røde ører. Så fik jeg kostumet på, og så kørte det bare, fortæller Jan Linnebjerg om sit første rigtige møde med den rolle, der ændrede hans liv.

Jan Linnebjerg blev kimet ned

”Alletiders Jul” blev et kæmpehit lige fra begyndelsen, og lynhurtigt blev Jan Linnebjerg berømt.

– 1. december havde vi set første afsnit ved en af producerne, og jeg tænkte: Hold da kæft, det kunne alligevel noget. Næste dag klokken 10 ringede en journalist, som ville høre lidt om, hvem jeg var. Så var der én til, der ringede, og det blev ved og ved. Hvis der ikke ringede i hvert fald tre journalister hver dag i den december måned, var det en skidt dag, ler Jan om den enorme opmærksomhed, som dog ikke steg ham til hovedet.

Gyldengrød og Pyrus
Gyldengrød og Pyrus
Foto: TV 2

Til gengæld var det stort for ham at arbejde sammen med de mange store skuespillere, der allerede fra begyndelsen indtog mange af de mindre roller i julekalenderen.

– Den ene dag stod jeg med Jesper Langberg, og den næste dag med Ghita Nørby og Susse Wold. Og hold nu kæft, Jens Okking, mand! Jeg måtte nive mig i armen, mindes Jan Linnebjerg.

I de populære julekalendere er der også gæsteoptrædener fra blandt andre Søren Spanning, Niels Olsen, Ole Ernst, Bodil Jørgensen, Karen-Lise Mynster, Asger Reher, Lars Knutzon og Birthe Neumann.

Læs mere om: