Mandag, 27. juli 2020 — af Niels Burgos

Hun blev 104: Sidste overlevende fra Borte med blæsten er død

"Borte med blæsten", 1939
"Borte med blæsten", 1939
Foto: MEGA
Olivia de Havilland sov stille ind i sit hjem i Paris efter et langt og imponerende liv.

Hvis der eksisterede et monarki i Hollywood, ville Olivia de Havilland uden sammenligning være dronninge-moderen. Hun var indbegrebet af en levende legende - indtil hun sov stille ind i sit hjem i Paris i den imponeredene alder af 104. Hun var en del af filmens allermest gyldne æra - og skrev sig for alvor ind på stjernehimlen med rollen som Melanie i klassikeren over dem alle: "Borte med blæsten" i 1939. Alle hendes berømte medspillere:Vivien Leigh, Hattie McDaniel og Leslie Howard er for længst borte - og selv om Olivia blev nomineret til en Oscar for bedste kvindelige birolle i filmen, gik den til hendes medspiller, Hattie McDaniel.

Olivia i en scene fra "Borte med blæsten"
Foto: Mega

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mændene i Olivias liv

Men Oscars fik Olivia de Havilland nu alligevel. Endda flere af dem. Men hun vil også især blive husket for sin kamp mod de store filmstudier for at give kontraktskuespilleren bedre rettigheder. Hun var ikke særligt høj, men overfor de cigarrygende studiebosser viste hun sig at være en værdig modstander.

Hun spillede sammen med datidens store filmhelt Errol Flynn, men var aldrig romantisk involveret med ham. Det var den smukke filmstjerne til gengæld med en stribe andre store Hollywood-legender: John Huston, Howard Hughes og James Stewart. To gange giftede hun sig - og begge ægtemænd døde fra hende efter skilsmisserne. I begge ægteskaber fik hun børn - i 1949 en søn og i 1951 en datter.

Sine senere år levede hun i Paris - med titlen "Dame", som hun fik tildelt, da dronning Elizabeth adlede hende.

Foto: MEGA

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden