29. aug. 2015
Af af Dorte Quist

Ingrid Bergman: Kunne være fyldt 100 år i dag

Hun blev opkaldt efter den svenske prinsesse, som senere blev Danmarks dronning Ingrid. I dag kunne Ingrid Bergman være fyldt 100 år.
Hun blev opkaldt efter den svenske prinsesse, som senere blev Danmarks dronning Ingrid. I dag kunne Ingrid Bergman være fyldt 100 år.
Foto: All Over
Dronningen af Hollywood blev Ingrid Bergman kaldt. Lørdag er det 100 år siden, hun blev født i Stockholm og opkaldt efter Sveriges prinsesse Ingrid - der senere blev hele Danmarks dronning Ingrid.

- Jeg lavede så mange film, der var vigtigere, men den eneste, folk har lyst til at tale om, er den med Bogart, sagde Ingrid Bergman engang.

Filmen, hun hun talte om, var selvfølgelig "Casablanca" fra 1942, som gang på gang er blevet kåret som højdepunktet i både hendes og Humphrey Bogarts karriere og ikke mindst kåret som alle tiders største filmklassiker.

Men sandheden var, at både Ingrid Bergman og Humphrey Bogart ikke betragtede den som noget særligt, og at indspilningen af filmen fandt sted i huj og hast.

Ingrid Bergman fejres

Lørdag den 29. august ville Ingrid Bergman være fyldt 100 år, og det fejres med en ny dokumentarfilm, som får premiere over hele landet.

I den deltager hendes datter, Isabella Rossellini, hendes tre andre børn samt en håndfuld af de skuespillere, der arbejdede sammen med Ingrid Bergman, bl.a. Sigourney Weaver og Liv Ullmann.

Verdens største filmfestival, Cannes, fejrede hende allerede i maj, hvor en del af festivalen blev tilegnet hende, og hun prydede festivalens officielle plakat.

En stor skandale

Det er ikke kun i dag, at Hollywood-skuespillere kan trække overskrifter over hele verden. Ingrid Bergman gjorde det i den grad i 1940'erne og 1950'erne, da hun var verdens mest elskede skuespiller, men også en stærk personlighed, der ikke ville leve sit liv dikteret af amerikansk snæversyn og dobbeltmoral.

Hun var gift, mor til en datter og dronningen af Hollywood, da hun indledte en affære og blev gravid med den ligeledes gifte italienske filminstruktør Roberto Rossellini.

Skandalen var enorm, især i USA. Ingrid Bergman blev udskældt i det amerikanske senat samt ikke mindst blacklistet i Hollywood.

Først da hun i 1957 blev skilt fra Roberto Rossellini, blev hun taget til nåde igen i Hollywood og USA.

Hun modtog tre Oscar-statuetter i sin karriereog døde i 1982 i London på sin 67 års fødselsdag.

Læs også det store portræt om "Dronningen af Hollywood" i denne uges udgave af BILLED-BLADET.

Læs mere om: