1. jun. 2016
Af af Luise Marie Bekker

Marilyn Monroe ville være fyldt 90 år i dag

Marilyn Monroe.
Marilyn Monroe.
Foto: AOP
Marilyn Monroe levede et tragisk liv og blev kun 36 år gammel. I dag ville hun være fyldt 90 år.
1. juni 1926 kom Norma Jeane Mortenson til verden. Med en ukendt far og en mor, der ikke var i stand til at tage sig af sit barn, brugte pigen sin barndom hos plejefamilier og på børnehjem. Alligevel fik hun kæmpet sig til at blive en populær model og senere skuespiller under navnet, alle kender: Marilyn Monroe.

Led af sceneskræk

På filmlærredet var hun et gnistrende, erotisk kraftværk, men hendes ulykke var, at hun gerne ville ses som andet og mere end blot en blond brystbombe. Men inderst inde var hun rystende usikker på sig selv, og årsagen fandtes sandsynligvis i den forkvaklede barndom. Hun led af sceneskræk og troede aldrig på, at nogen kunne elske hende. Hun fik ry for at være vanskelig og upålidelig på settene. Hendes psykiske problemer tiltog i styrke, og hun udviklede et heftigt pillemisbrug, og når hun endelig mødte op foran kameraerne, havde hun svært ved at huske sine replikker.

Fundet død på badeværelset

Hendes tragedie blev på en måde indkapslet i hendes sidste offentlige optræden. Hun sang 19. maj 1962 ”Happy Birthday” for præsident John F. Kennedy til hans fødselsdagsfest i Madison Square Garden. Det skete i en kjole, der smøg sig som et tyndt lag maling om hendes svulmende kvindeformer. Ikke længe efter - 5. august 1962 - blev hun fundet død på sit badeværelse. Monroe bliver i dag husket for sit tragiske liv og sin ditto død, men også for sine præsationer i film som "Den søde kløe", "Asfaltjunglen" og "Gentlemen prefer blondes". I dag ville legenden være fyldt 90 år. Desværre nåede hun kun at blive 36.
null

Læs mere om: