24. feb. 2014
Af John Lautrup

Sound of Music-datteren Maria von Trapp er død

Maria Franziska von Trapp fotograferet i 2008 ved familien von Trapps villa i Salzburg, der åbnede som hotel og museum.
Maria Franziska von Trapp fotograferet i 2008 ved familien von Trapps villa i Salzburg, der åbnede som hotel og museum.
Arkivfoto: AOP
Den sidste overlevende fra familien, hvis liv er inspirationskilde til musicalen "The Sound of Music" er død.

99 år blev hun. Maria Franziska von Trapp. Hun var det sidste levende medlem af den oprindelige von Trapp-klan, hvis musikalske liv og dramatiske flugt fra nazi-Østrig i 1938 er grundlaget for verdensuccessen "The Sound of Music".

Maria Franziska von Trap blev født i Zell am See i Østrig i 1914 og døde sidste tirsdag i sit hjem i Vermont i USA.

Hun var den tredje i en børneflok på syv og blev i den klassiske filmmusical fra 1965, med Julie Andrews i hovedrollen, portrætteret som datteren Louisa, spillet af Heather Menzies.

Led af skarlagensfeber

Som barn led Maria Franziska von Trapp af skarlagensfeber ligesom sin mor, der døde af sygdommen. Blandt andet fordi hun var for svag til at gå i skole, ansatte faderen en husbestyrerinde fra et lokalt kloster, der blandt andet kunne undervise hende. Faderen giftede sig med husbestyrerinden, der også hed Maria, i 1927, og han fik yderligere tre børn med sin nye kone, som i filmen spilles af Julia Andrews. Faderen blev spillet af Christopher Plummer.

Efter flugten fra Østrig optrådte familien som sangkor i USA, og i 1949 skrev den ældre Maria Franziska von Trapp (husbestyrerinden, der blev gift med faderen) bogen "The Story of the Trap Family Singers", som dannede forlæg for manuskriptet til filmen "The Sound of Music".

Faderen var ikke så streng

Filmen vandt fem Oscars, men datteren Maria von Trapp har senere udtalt havde svært ved at genkende familiens historie. Hun syntes, at faderen, Georg Ludwig von Trapp, blev fremstillet alt for streng og autoritær.

Han var lige modsat, understregede hun i følge New York Times.

Maria Franziska von Trapps tre halvsøskende lever stadig.

Læs mere om: