Onsdag, 14. maj 2014 - af Helle Skram de Fries

Star Wars' far fylder 70 år

Foto: AOP
Instruktøren bag "Star Wars-filmenene" George Lucas runder et meget skarpt hjørne i dag.

Det er efterhånden ni år siden, han har instueret film, men alligevel vil instruktøren bag "Star Wars"-filmene sandsynligvis gå over i historien som medskaber af "blockbuster"-begrebet.

Det skriver B.T. i anledning af George Lucas' 70 års fødselsdag i dag.

Helt tilbage i 1971 lavede George Lucas en af de mest originale science fiction-film - nemlig "THX 1138".

Han lavede også "American Grafitti" med Ron Howard og Harrison Ford som led i en række af ungdomsfilm i 1970'erne.

Men det var med trilogien om "Stjernekrigen" han for alvor blev kendt, berømt og rig.

Har rettighederne til alt merchandise

Kammeraten Steven Spielberg begyndte så småt at skabe begrebet "blockbuster", da han lancerede "Dødens Gab" i sommeren 1975 i enormt mange filmkopier, der solgte et hav af billetter.

Men det blev et par år efter overgået af George Lucas med "Stjernekrigen" - og siden igen med friske havmytologiske eventyrfilm i det ydre rum.

Filmselskabet troede så lidt på den første film, at George Lucas fik rettighederne til alt merchandise, og i dag er han en af Hollywoods rigeste mænd, ligesom han står bag det store selskab "Magic and Light".

Blandt kollegaer som Francis Coppola, Steven Spielberg og andre af 1970'ernes store instruktører går Lucas for at være det største geni og samtidig en rigtig flink fyr.

Succesen er således til at tage og føle på - ikke mindst på bankkontoen. Så mon ikke både medarbejdere og venner og familie får den runde dag at mærke.

Læs mere om:

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden