25. mar. 2018
Af Niels Burgos

Farvel til Eurovisionens førstedame: Lys Assia er død

Lys Assia
Lys Assia
Foto: All Over
Lys Assia vandt det allerførste internationale Melodi Grand Prix. Hun var gift med en dansk hotelkonge - og talte flydende dansk.

Fans af det internationale Melodi Grand Prix har mistet et af de helt store ikoner. Vinderen af den første finale i Eurovisionen, der i 1956 blev holdt i Lugano, Schweiz, Lys Assia, er død. Hun blev 94 år. Også de seneste år var Lys Assia en fast gæst ved Eurovisions-finalerne - og hun mistede aldrig sin glødende interesse for den store musikbegivenhed - selv om mange ting har ændret sig, siden hun vandt for Schweiz med sangen "Refrain".

Dansk ægtemand

Lys Assia havde desuden tætte bånd til Danmark. I 1962 traf hun den danske hotelkonge Oscar Pedersen på det fashionable Kystens Perle ved Helsingør. De blev gift året efter - og ægteskabet holdt i over 30 år, indtil Oscar Pedersen omkom ved en trafikulykke i 1995. I sine sidste år boede Lys Assia ved Zürich - og det kneb efterhånden med helbredet. Alligevel holdt hun fast i den livsfilosofi, hun udtrykte i et interview med den tyske presse:

"Mit liv har været meget lykkeligt. Vi må aldrig blive misundelige på andre menneskers lykke".

https://imgix.billedbladet.dk/25.ep0abk.jpg
Lys Assia
Foto: All Over

Lys Assia kan stadig ofte høres i radioen med sin mest kendte sang "O Mein Papa".

Læs mere om: