8. dec. 2022
Af Malan Joensen

Knust Celine Dion: Det fejler den canadiske superstjerne

Celine Dion.
Celine Dion.
Arkivfoto: MEGA
Celine Dion har fået konstateret en sjælden sygdom, der påvirker hendes evne til at bevæge sig og synge.

Den 54-årige sangerinde Celine Dion kunne onsdag løfte sløret for en meget trist nyhed.

Gennem længere tid har Celine Dion lidt af uforklarlige muskelsammentrækninger, og det har tidligere betydet, at hun har måttet aflyse koncerter og tage den med ro.

For nyligt kunne lægerne så fortælle Celine Dion om årsagen til muskelproblemerne:

Hun lider af det såkaldte "Stiff Person Syndrome", der er en autoimmun sygdom.

Ifølge sundhed.dk er den generelt kendetegnet ved "tiltagende stivhed i musklerne og smertefulde kramper i musklerne, som er udløst af bevægelser og følelsesmæssig påvirkning. Sygdommen påvirker ikke mentale funktioner som tanker og intellekt."

Der forklares endvidere:

"Ofte begynder tilstanden med, at man bliver stiv i ryg og nakke. Allerede tidligt kan man mærke, at generne ofte udløses af følelsesmæssige påvirkninger. Tilstanden kan give kortvarige dramatiske forværringer. Symptomerne kan fejlagtigt blive beskrevet som "noget psykisk".

Stivheden og muskelkramperne kan efterhånden også omfatte muskler i særlig overarme eller i lår. Man begynder at bevæge sig stift og langsomt.

Generne griber stærkt ind i ens liv, og man kan få en depression. Den syge persons livskvalitet er på dette tidspunkt betydeligt reduceret. Det er vanskeligt eller umuligt at køre bil, arbejde eller have et tilfredsstillende socialt liv.

De langsigtede udsigter for mennesker, der er berørt af stiff person syndrom, kan variere meget. For nogle personer aftager symptomerne ved behandling, eller symptomerne påvirker kun et bestemt område af kroppen. For andre mennesker kan symptomer udvikle sig til at omfatte muskler i ansigtet, og nogle af musklerne i kroppen kan være konstant stive," skriver sundhed.dk blandt andet om sygdommen.

Celine Dion fortæller selv i videoen, at det pt. påvirker hendes evne til at gå og bruge stemmebåndene, så hun kan synge.

Celine Dion understreger, at hun har et stærkt hold af læger bag sig, som hjælper hende, og hun håber derfor på, at hun med den rette behandling vil kunne gennemføre en række koncerter i efteråret 2023 og foråret 2024.

Læs mere om Celine Dions udtalelse herunder:

Læs mere om: