19. jan. 2022
Af Malan Joensen

Vidste du det? 10 facts om fødselaren Dolly Parton

Dolly Parton.
Dolly Parton.
Fotomontage: MEGA
Country-ikonet kan fejre 76-års fødselsdag.

Dolly Parton bliver 76 år den 19. januar 2022, og vi fejrer det fantastiske countryikon med 10 facts, du måske ikke kendte til.

  • Dolly Parton er født den 19. januar 1946 og voksede op i Locust Ridge ved Great Smoky Mountains i Tennessee som det fjerde barn ud af en børneflok på 12.

  • Familien levede under trange kår, som hun blandt andet har beskrevet i sangene "Coat of Many Colors" og "In the Good Old Days".

  • Dolly Parton fortæller, at mange i familien var musikalske, men at det især var hendes onkel Bill Owens, der hjalp hende med at få gang i karrieren.

  • Hun har siden 1966 været gift med Carl Dean. Parret har ingen børn.

  • Dolly Parton grundlagde i 1995 velgørenhedsorganisationen Imagination Library, der kæmper for at børn skal lære at læse og have adgang til bøger. Indtil videre har det resulteret i uddeling af næsten 150 millioner bøger til børn rundt omkring i verden. "Da jeg grundlagde Imagination Library, var det for at ære min far. Min far var så klog, men han følte sig handicappet på grund af at han ikke kunne læse og skrive," har Dolly Parton fortalt.

Dollywood

  • Dolly Parton har skabt arbejdspladser ved sin hjemby i det østlige Tennessee ved i samarbejde med Herschend-familien at åbne forlystelsesparken Dollywood. I dag er det den største arbejdsplads i Sevier County og en særdeles populær turistattraktion med mange forskellige forlystelser, shows og overnatningsmuligheder for hele familien.

  • Country-stjernen er indehaver af flere rekorder - hun har den kvindelige kunstner, der har haft flest hits på Billboard's Hot Country Songs-listen og har også haft flest årtier med et Top 20-hit på samme liste. Ifølge Wikipedia har hun solgt over 100 millioner album internationalt.

Lærer børn om følelser

  • Dolly Parton har udgivet flere børnebøger, blandt andet en bog, der lærer børn om følelser, i 2009. "Jeg ville gerne skrive en bog, der handlede om børns følelser, der er som regnbuen. Vi har alle forskellige følelser. Vi taler om, at vi er blå, når vi er kede af det, og gule, når vi er bange, og når vi er vrede, er vi røde. Det handler om, at vi alle har disse farver, og at det er ok. at have dem, men man skal lære, hvordan man håndterer dem. Det er en sød, lille bog på vers," har hun blandt andet fortalt om bogen "I Am a Rainbow".

Hjalp med vaccine

  • Dolly Parton er 152 cm. høj og går meget gerne i høje hæle. "Jeg har faktisk høje hæle på det meste af tiden. De er ikke altid så høje som dem, jeg optræder i. Men jeg er lille. Jeg er lav. Og jeg er nødt til at have hæle på for at kunne nå mine skabe. Men jeg nyder også altid at have skoene på, og jeg føler mig mere som mig selv," har hun fortalt. Hun understreger, at hun i højere grad klæder sig på for sin egen skyld end for andres og er meget tilfreds med sit udseende.

  • Dolly Parton har i foråret 2020 doneret hele 1 million dollars, svarende til omkring 6,14 millioner danske kroner, til Vanderbilt University Medical Center, øremærket forskning i covid-19.

Kilder: dollyparton.com, Marie Claire og rollingstone.com

Læs mere om: