Tirsdag, 13. april 2021 — af Lene Skriver Bak

Barack Obama skriver rørende hyldest til prins Philip: Vil vil savne ham

Barack Obama har skrevet en både rørende og varmt hyldest til prins Philip.

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama roser prins Philip og kalder ham både varm, venlig og bemærkelsesværdig i sin lange, rørende hyldest.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ordene til prins Philip har Barack Obama delt på sin instagramprofil sammen med et billede af deres første møde.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Barack Obama skriver følgende om og til prins Philip:

"Da vi første gang mødte hans kongelige højhed prins Philip, hertug af Edinburgh, havde han og hendes majestæt dronning Elizabeth allerede været på verdensscenen i et halvt århundrede – taget imod ledere som Churchill og Kennedy, Mandela og Gorbatjov. For to amerikanere, uvant med slotte, pomp og pragt, vidste vi ikke, hvad vi skulle forvente.

Vores bekymringer var unødvendige. Dronningen og prins Philip gjorde os øjeblikkeligt behageligt til mode med deres ynde og generøsitet, da de fik en ceremoniel situation til at føles som noget langt mere naturligt, endda rart. Særligt prins Philip var varm og venlig med et hurtigt hoved og en uudtømmelig humor. Det var vores første møde med manden bag titlen og i årene derefter er vores beundring for ham kun vokset. Vi kommer til at savne ham dybt.

Som dronningen oplevede prins Philip at verdenskrige og økonomiske kriser kom og gik. Radioen gav plads for tv, og tv for internet. Og gennem det hele har han leveret stabilt lederskab og vejledende visdom. Man siger, at der er et særligt forhold mellem USA og Storbritannien – et forhold, der er blevet vedligeholdt og styrket ikke blot af præsidenter og premierministre, men af den kongelige familie, der har overlevet dem alle.

Ved dronningens side eller de traditionsbundne to skidt bag hende har prins Philip vist verden, hvad det vil sige at være en støttende ægtemand til en magtfuld kvinde. Alligevel fandt han også en måde at lede på, uden at kræve spotlyset – han gjorde aktiv tjeneste i Anden Verdenskrig, var øverstkommanderende på en fregat i The Royal Navy og rejste utrætteligt rundt i verden for at promovere britisk industri og kunnen. Gennem hans ekstraordinære eksempel viste han, at ægte partnerskab har plads til både ambition og uselviskhed – alt sammen i en større sags tjeneste.

Mens verden begræder hans død, sender vi vores varmeste tanker og dybeste sympati til dronningen, deres børn, børnebørn og oldebørn og alle, der kendte og elskede denne bemærkelsesværdige mand."

Barack Obama har mødt flere medlemmer af den britiske kongefamilie.

Se eller gense nogle af møderne i galleriet øverst.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden