Onsdag, 20. januar 2021 — af John Lautrup

Hun er USAs nye vicepræsident: Bag om Kamala Harris

Kamala Harris
Kamala Harris
Foto: Mega
Kamala Harris stillede op som tro væbner for Joe Biden i kampen om at vippe Donald Trump ud af Det Hvide Hus. Og samarbejdet lykkedes. Den 20. januar bliver hun USAs nye vicepræsident.

56-årige Kamala Harris, er Joe Bidens og USA's nye vicepræsident i USA.

Her er 10 ting, du måske ikke ved om hende:

1. Hun er datter af indvandrere. En indisk mor, Shyamala Gopalan, som er kræftforsker, og en en sort økonomiprofessor, Donald J. Harris, som kom til USA fra Jamaica. Forældrene blev skilt, da hun var barn. Men Kamala Harris kalder sig hverken indo-amerikaner eller afro-amerikaner, selv om hun er dybt rodfæstet i begge forældres kulturer. Hun gik både i en sort baptistkirke og et hindu-tempel. Hun plejer at identificere sig selv som en "stolt amerikaner".

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

2. Kamala betyder lotus på sanskrit og er også et andet navn for hindu-gudinden, Lakshmi, som er gudinden for velstand, lykke og skønhed.

Kamela Harris beundrer sin morfar

3. Hun besøgte ofte Indien som barn og kalder sin morfar, PV. Gopalan, et stort forbillede og et af sine favoritmennesker på Jorden. Som embedsmand kæmpede han for Indiens uafhængighed, mens hendes mormor, Rajam Gopalan, rejste rundt i landet og underviste de fattige i prævention. De opfordrede hende til at forfølge en karriere i offentlighedens tjeneste.

4. Hendes forældre mødtes i borgerrettighedsbevægelsen på Berkeley, Californien, hvor begge studerede på universitetet. De tog både Harris og hendes lillesøster, Maya, med til demonstrationer. "Min mor var udmærket klar over, at hun opdrog to sorte døtre. Hun vidste, at hendes nye hjemland ville betragte Maya og mig som sorte piger, og hun var fast besluttet på at sørge for, at vi udviklede os til at blive selvsikre, stolte, sorte kvinder", fortæller Kamala Harris i sin selvbiografi "The Truths We Hold".

5. Hun har en bachelor i statskundskab og økonomi fra Howard University i Washington DC. Universitetet er del af et netværk af sorte colleges og universiteter i USA. Herfra fortsatte hun på University of California, Hastings, hvor hun studerede jura.

Skriver historie

6. Hun valgte at blive offentlig anklager efter at have bestået sin juridiske embedseksamen. Hun avancerede til at blive ledende anklager i San Francisco, før hun blev valgt til hvervet som justitsminister i Californien. Hun blev dermed både den første sorte og den første kvindelige justitsminister i USAs største stat. "Det var en meget bevidst beslutning at blive anklager i stedet for forsvarer. Jeg er datter af forældre, der, ligesom mange i dag, gik på gaden og råbte på retfærdighed. Jeg ville prøve at ændre systemet indefra, hvor jeg ikke behøvede spørge om lov for at lave de nødvendige forandringer", har hun forklaret til New York Times.

7. Hun stillede selv op i demokraternes kandidatfelt til årets præsidentvalg. Hun annoncerede sit kandidatur den 21. januar 2019, men trak sig senere på året på grund af både dårlig økonomi og dårlige meningsmålinger.

8. Hendes søster, Maya, er også uddannet jurist og en politisk aktør. Hun er kommentator på tv-stationen, MSNBC, og før det én af tre seniorrådgivere på Hilary Clintons præsidentvalgkamp i 2016. Ligesom hun sidste år stod i spidsen for sin søsters forsøg på at blive demokraternes præsidentkandidat.

9. Hun er både den første sorte og første indo-amerikanske vicepræsidentkandidat i USAs historie. Men hun har allerede inden udnævnelsen skrevet historie som USAs første indo-amerikanske senator. Og hun er den kun anden sorte kvinde, som er blevet valgt til senatet.

10. Hun elsker perler og ses sjældent uden enten en dobbelt hvid perlehalskæde eller en enkeltstrenget kæde med sorte perler om halsen.

GALLERI: 10 førstedamer vi aldrig glemmer

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden