Lørdag, 25. september 2021 - af Malan Joensen

Husker du Miami Vice? 10 facts om 1980'er-hittet

Tv-serien Miami Vice er et overflødighedshorn af pastelfarver og kriminalgåder.

Den oprindelige "Miami Vice", en af 1980'ernes hotteste tv-serier, tonede første gang frem på amerikanske tv-skærme i september 1984 og kan således fejre 37-års jubilæum.

Vi ser tilbage på facts og minder fra serien, og der er flere billeder fra det pastelfarvede og hårdkogte univers i galleriet øverst i artiklen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- "Miami Vice" havde premiere på den amerikanske tv-station NBC den 16. september 1984, og sidste afsnit blev sendt den 21. maj 1989. I hovedrollerne ses Don Johnson og Philip Michael Thomas som undercover-betjentene Sonny Crockett og Ricardo Tubbs. 

- På dansk fik tv-serien titlen "Miami-patruljen" og blev vist på DR. 

- Selv om serien fokuserer på det vanskelige og dramatiske politiarbejde i Miamis mørke underverden af narkosalg og prostitution, kom karakterernes beklædning også til at spille en stor rolle. Italienske 1980'er-jakkesæt i pastelfarver med opsmøg på ærmerne, hyttesko og t-shirts fik salget af det fashionable "Miami Vice"-look til at stige markant.

Don Johnsons særlige stil

- En del af Sonny Crocketts særlige styling kom faktisk fra Don Johnson selv, fortæller han i et interview med Rolling Stone fra 2014:
"Det var 1980'erne, mand! Det hele handlede om, hvordan det så ud. Jeg tog, det de gav mig, og forvandlede det til min egen stil. De opsmøgede ærmer (på blazeren, red.) var en konsekvens af, at jeg var nødt til at have en jakke på, som dækkede pistolen og hylsteret. Jeg havde minimalt på. Jeg havde ikke sokker på, fordi det var alt for varmt til de pokkers sokker. Og skægstubbene var en del af karakteren, fordi det blev antydet, at han havde været ude og feste med narkohandlere i to-tre dage i træk. Det var på en måde usagt, og grunden til at han altid var ubarberet og lignede én, der havde sovet i sit tøj."

Farverigt univers

- Produktionsteamet var ikke blege for at friske ældre bygninger i Miami op med lidt ny farve, så de passede ind i temaet. 
"Da vi var der, var det kun pensionistlejligheder, som var nedslidte og faldefærdige. Vi malede facaderne på næsten alle bygninger op og ned ad Collins Avenue og Ocean Avenue, så de matchede tv-seriens farvepalette," fortalte Don Johnson i 2014. "Miami Vice" fik området til at blomstre op, fordi serien trak en masse turister til Miami - også fra Europa - og man talte senere om "Vice"-effekten. 

Skøn musik i serien

- Ud over at sætte standarden for brug af pastelfarver på bygninger og i herretekstil, gjorde "Miami Vice" også en forskel for musikindustrien og pladesalget. Selve budgettet til musik, for den iøvrigt dyre serie, var så højt, at man kunne bruge numre fra blandt andre Rolling Stones og U2, og det var en væsentlig forskel fra andre tv-serier på daværende tidspunkt. I løbet af serien kan man også høre musik fra eksempelvis Leonard Cohen, Willie Nelson, Miles Davis, James Brown, og Phil Collins. 

- Temaet til "Miami Vice", som blev skabt af Jan Hammer, blev et stort hit i sig selv og lå på et tidspunkt nr. 1 på Billboard-hitlisten i hele 12 uger. 

Stjerner på rollelisten

- Hollywoodstjerner som Julia Roberts, Bruce Willis og Ben Stiller har alle haft gæsteoptrædener i serien. 

- "Miami Vice" blev nomineret til flere Emmy- og Golden Globe-priser, blandt andet for bedste dramaserie. Don Johnson vandt en Golden Globe i 1986 for sin rolle som Sonny Crockett, og Edward James Olmos, der var politimester Castillo, fik i 1985 en Emmy og i 1986 en Golden Globe for bedste birolle. 

Slog "Dallas" serien ihjel? 

- Det er muligvis tv-serie-mastodonten "Dallas", der var skyld i, at "Miami Vice" ikke overlevede længere end til 1989. I 1987 ændredes sendetidspunktet, så det kolliderede med "Dallas", og det fik efter sigende så store konsekvenser for seertallene, at "Miami Vice" blev droppet to år senere. 

Kilder: mentalfloss.com og nbc.com. 

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden