28. okt. 2022
Af John Lautrup

Landskendt under corona: Min familie reddede mig

Jens Lundgren med sin hustru, Bettina Lundgren
Jens Lundgren med sin hustru, Bettina Lundgren
Foto: Lars H. Laursen
Overlæge og professor Jens Lundgren havde en nøglerolle i de to corona-år. Han arbejdede solen sort og indrømmer, at presset sled.

Bag Jens Lundgrens smil gemmer sig historien om et umenneskeligt arbejdspres for en forsker, der ikke blot skulle rådgive de danske myndigheder under den to år lange coronakrise, men også under hele pandemien samarbejdede tæt med de amerikanske sundhedsmyndigheder.

– Det var så vildt for mig, at hvis jeg ikke havde haft min familie, så havde jeg slet, slet ikke kunnet klare det. Både min kone og mine to børn kender mig jo godt. Og der er ikke noget bedre end at få lidt røg af sine børn, når de kan se, at jeg er træt, og jeg er presset, og jeg er kortluntet og fuldstændig mast. Det letter trykket for en stund, fortæller Jens Lundgren, som er gift med Bettina Lundgren, der også er læge. Hun er direktør for Nationalt Genom Center.

Ikke desto mindre friholdt hun ægtefællen for alt husligt arbejde i den store villa på Skovvej i Charlottenlund, mens pandemien stod på.

– Ja, det er jo nærmest pinligt, men jeg har ikke rørt en støvsuger i to år, ler han.

Tog hårdt på mig

En syvdages arbejdsuge på 80 timer. Måned ind og måned ud. I to år og næsten uden ferier. Enhver læge ville skride ind, men for Jens Lundgren og andre i hans position var der ingen udvej. Pandemien tillod ham ikke at puste ud.

– Jeg tror aldrig, jeg har arbejdet så meget i mit liv. Det var godt nok vildt. Og det har taget lidt hårdt på mig. Det må jeg sgu indrømme.., det har det, indrømmer han.

Vild virus

Jens Lundgren er 62 år og blev landskendt i de to corona-år. Dagligt trådte han frem i medierne og forklarede på sin egen rolige og tillidsvækkende måde, hvad der er op og ned i den skræmmende sygdom. Han er en af verdens førende forskere i infektionssygdomme. Professor på Københavns Universitet, overlæge på Rigshospitalet, leder af et globalt forskernetværk og med i et ekspertudvalg under den amerikanske pandemigeneral, Anthony Fauci.

Døgnet havde ikke timer nok til alle hans mange pligter og gøremål i kampen mod corona. Det var en vild tid, og alt det kan man nu læse om i bogen “Vild virus”, som netop er udkommet, og som han har skrevet i samarbejde med Politiken-journalisten, Lars Igum Rasmussen.

Du kan også læse stort interview med Jens Lundgren i BILLED-BLADET, der kan købes fra torsdag den 27. oktober.

Læs mere om: