Torsdag, 25. maj 2023 — af Laura Dalgård Hansen

Sofie Gråbøl har ingen uddannelse, men endte alligevel som skuespiller – og det kan hun takke sin mor for

Sofie Gråbøl
Sofie Gråbøl
Foto: Birger Storm
Sofie Gråbøl har haft masser af succes som skuespiller, selv om hun ikke har en uddannelse, og hun kan takke sin mor for, at hun fik øjnene op for faget.

Der er efterhånden mange danske skuespillere, som har fået succes i udlandet, og Sofie Gråbøl er blandt dem, der har prøvet at være en del af flere internationale produktioner – fx Susanne Biers ”The Undoing”.

Herhjemme kender mange Sofie Gråbøl fra blandt andet ”Den eneste ene”, ”Barndommens gade”, ”Der kommer en dag”, ”Rose”, ”Nikolaj og Julie” og selvfølgelig ”Forbrydelsen”.

Men faktisk var det lidt af et tilfælde, at Sofie Gråbøl endte som skuespiller – endda i en meget tidlig alder – og det kan hun i høj grad takke sin mor for.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Det er hendes skyld, at jeg overhovedet blev skuespiller, men uforvarende. Da jeg havde taget 10. klasse og slet ikke havde nogen ide om, hvad jeg ville med mit liv, kom hun en dag og sagde, at der var en annonce i avisen om, at de søgte en ung pige til en film. Det viste sig jo at føre mig et sted hen, som lige siden har føltes som et fantastisk og rigtigt sted for mig at være, fortæller Sofie Gråbøl i programmet ”I hjernen på stjernen”, der blev sendt på DR torsdag aften.

Jan Hellesøe, Sofie Gråbøl og Josefine Høgh
Foto: DR

Det lykkedes hende dengang at få rollen i ”Oviri”, som er en dansk/fransk film fra 1986, og rollen Judith Molard indbragte hende både en Bodil og en Robert.

Samme år fik hun stor succes med ”Barndommens gade”, og Sofie Gråbøl prøvede nogle år senere at søge ind på Statens Teaterskole. Det lykkedes ikke, men ikke desto mindre kan hun alligevel se tilbage på en karriere med mange fantastiske roller.

Til efteråret er Sofie Gråbøl aktuel i den nye DR-serie ”Huset”, hvor hun spiller en af de bærende roller.

Sofie Gråbøl var 18, da "Barndommens Gade" havde premiere i 1986.
Foto: Ritzau Scanpix

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden