Fredag, 6. juni 2014 - af af royalista.com og Jan Bergman

Belgiens kong Albert fylder 80 år

Arkivfoto: Dronning Mathilde, dronning Paola, kong Albert og kong Philippe.
Arkivfoto: Dronning Mathilde, dronning Paola, kong Albert og kong Philippe.
Foto: AOP
I dag, mindre end et år efter sin abdikation – der blev markeret af en højtidelig og rørende ceremoni på Belgiens nationaldag d. 21. juli 2013 – fejrer Kong Albert sin 80-års fødselsdag.

Kongen, der overgav tronen til fordel for sin søn, den daværende Kronprins Philippe, blev født i Bruxelles på Chateau du Stuyvenberg d. 6. juni 1934 som den anden søn af Kong Leopold III og Dronning Astrid. Han overtog tronen efter sin storebrors død i 1993, Kong Baudouin, der ikke havde nogen børn.

Læs også:
VIND bogen "Enegænger" om prins Henrik

Den 29. august 1935, mistede den unge Prins Albert sin mor i en tragisk bilulykke, i 1941 blev hans far gift igen med Lilian Baels, der afskrev sig titlen som dronning og i stedet fik den uofficielle titel Prinsesse af Réthy.

Den 2, juli 1959, giftede Prins Albert sig Donna Paola Ruffo di Calabria, der er af fyrstelig herkomst i Italien. Kong Albert II og Dronning Paola har tre børn: Prins Philippe, født d. 15. april 1960, Prinsesse Astrid, født den 5. juni 1962, og Prins Laurent, født d. 19. oktober 1963.

Kong Alberts fulde navn er Albert Felix Humbert Theodoor Christiaan Eugène Marie og han var en velanset konge gennem de næsten 20 år på tronen.

Kongen abdicerede på grund af helbredsproblemer og gav det noble ansvar som konge videre til Philippe med ordene ”Du har alle de følelsesmæssige og intellektuelle kvaliteter, der behøves for at tjene vores land godt.”

Denne artikel er lavet i samarbejde med royalista.com

Læs mere om:

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden