24. jan. 2013
Af af Marianne Singer

Amber Petty roser julen hos kronprinsesse Mary

Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik med børnene og Amber Petty
Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik med børnene og Amber Petty
Foto: Ole Bjørk
Julen hos kronprinsparret og deres fire børn ser ud til at have gjort stort indtryk på Marys veninde Amber Petty.

Efter sin hjemkomst til Australien skrev hun på sin blog om sine oplevelser i Danmark og understregede, at hendes landsmænd godt kunne lære lidt af de danske jule- og nytårstraditioner.

På bloggen beskriver Marys 42-årige veninde detaljeret om de mange gøremål, som hører højtiden til.

- Frokosten på selve dagen er ikke en stor sag, det er julemiddagen, som det virkelig handler om. Jeg er ikke religiøs, men jeg nød at tage i kirken om eftermiddagen, hvor mange andre familier var sammen, før de gik hjem for at starte de virkelige festligheder.

En hurtig dans om træet, holde i hånd med familien og synge sange var endnu en tradition, som jeg ikke kan forstå, at jeg aldrig har kendt. Endnu et øjebliks ægte familiefest.

Derefter blev der spist en traditionel julemiddag, der endte med, at børnene endelig fik lov til at løbe hen til juletræet for at se, hvad julemanden havde lagt til dem.

Jeg må indrømme, at det er den sande test af udholdenhed for de danske børn, men de har vel aldrig kendt til de alternativer, som vores børn nyder godt af.

Nyder fest i flere dag

Dagen efter, den 25., er der mulighed for at spise endnu et familiemåltid og bruge mere tid sammen. Jeg elsker, at julen strækker sig over flere dage i stedet for, at det bare fylder en dag som hos os.

Også nytårsfesten imponerede Marys veninde.

- Nytårsaften tilbringer mange danskere igen sammen som familie, hvor det begynder med den vigtigste begivenhed på tidsplanen, nemlig at alle samler sig omkring fjernsynet, også børnene, for at se dronningens tale, fortæller hun.

Nytåret er for både børn og voksne

- Der blev organiseret en fest for de små, så de kunne nyde festen, inklusive deres eget minifyrværkerishow, før de blev lagt i seng, og inden de voksne gik i gang med deres eget, skriver Amber, der også synes om traditionen med, at danskerne springer ind i det nye år ved at hoppe ned fra en stol og giver hinanden et kram.

- Jeg elsker Australien, som de fleste af os gør, men jeg tror, at vi mister traditionerne af syne. Jeg tror nogle gange, at vi bruger det gode vejr som en undskyldning til bare at sidde udenfor og få en drink. Traditioner er en sund del af livet og skaber minder for vores børn, som de fortjener, slutter hun sin blog

Læs mere om: