Mandag, 20. december 2010 - af af Trine Larsen

BILLED-BLADET besøgte de kongelige møbelsnedkere

- At være her på værkstedet og i det hele taget arbejde i det her hus med de møbler er noget, enhver snedker drømmer om, siger Finn Johansen.
- At være her på værkstedet og i det hele taget arbejde i det her hus med de møbler er noget, enhver snedker drømmer om, siger Finn Johansen.
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
På Amalienborg knokler en lille flok handymænd for at istandsætte kongehusets gamle møbler.

De skal stå klar i de nyrestaurerede stuer i Frederik VIII's Palæ, når Frederik og Mary om kort tid flytter fra Fredensborg til København.

Når kronprinsparret i disse dage flytter ind i deres nye hjem i Frederik VIII's Palæ på Amalienborg, er der nogle folk i baghuset bag Christian VIII's Palæ ved siden af, der kan ånde lettet op.

For her i en lille, tidligere staldbygning huserer de kongelige snedkere. Det er dem, der har efterset, restaureret og sat de møbler i stand, som kronprinsparret har valgt ud til deres nye hjem.

- Det største problem? Det har været at blive færdig til tiden, smiler snedkermestrene John Bøge og Finn Johansen, der sammen med deres lærling, Christian Heltoft, tilsyneladende ikke synes, at nogen restaureringsopgave er umulig.

Kan alle møbler restaureres og laves?

- I princippet ja. Vi kan lave det meste, men det skal jo også kunne betale sig. Det er en afvejning, men generelt kan vi ordne det hele. Og især, hvis de kongelige har stor veneration for et møbel, så gør vi alt for det, siger snedkerne, der er blandt landets bedste og dermed også håndplukkede til jobbet, der spænder vidt.

For de kongelige snedkere arbejder ikke kun med restaurering, de laver også nye møbler i værkstedet, som stadig bærer præg af at være en nedlagt stald, idet båsene, hvor hestene har stået på hver side af den brede midtergang, eksisterer endnu. De fleste er fyldt med forskellige møbler, som enten er blevet repareret, eller som står for at blive det.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden