Søndag, 1. januar 2023 - af Sofie Nymand

Bryder traditionen: Derfor er dronning Margrethes børnebørn ikke grever og komtesse af Rosenborg

Dronning Margrethe med sin søn prins Joachim, svigerdatter prinsesse Marie og sine fire børnebørn, Nikolai, Felix, Athena og Henrik. 
Dronning Margrethe med sin søn prins Joachim, svigerdatter prinsesse Marie og sine fire børnebørn, Nikolai, Felix, Athena og Henrik. 
Foto: Hanne Juul
Det er ikke første gang, at danske kongelige mister deres titler. Men det er anderledes denne gang.

Prins Joachims fire børn er ikke længere prinser og prinsesse.

Det kommer, efter dronningen meldte ud i efteråret, at deres kongelige titler ville bortfalde ved årsskiftet, og Nikolai, Felix, Henrik og Athena i stedet skal benytte deres greve- og komtessetitler.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det er ikke første gang i Danmarkshistorien, at kongelige familiemedlemmer får frataget deres titler og træder ud af kongehuset.

Faktisk er der endda tradition for, at man slanker kongehuset ved i stedet at etablere ikke-kongelige sidelinjer.

Siden 1914 har syv prinser fået tildelt adelige titler i forbindelse med, at de har giftet sig, og derfor er udtrådt af kongehuset. Alle var de grever af Rosenborg – heriblandt dronning Margrethe fætre grev Ingolf og grev Christian af Rosenborg.

Men der er en særlig grund til, at dronningens egne børnebørn ikke er grever og komtesse af Rosenborg.

Titlen greve af Rosenborg blev dengang indstiftet, fordi man ikke havde et ’efternavn’ som sådan.

Det ændrede sig, da dronning Margrethe giftede sig med prins Henrik, der inden havde den franske titel ’de laborde de Monpezat’.

I 2008 år indstiftede dronningen derfor titlen i den danske adel, hvorefter hun tildelte den sine sønner, deres ægtefæller og efterkommere.

Således kan familienavnet gå i arv. Dog kun gennem mandlige familiemedlemmer – altså på ’sværdsiden’, som det også kaldes.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden