Den store kærlighed: 51 år siden dronning Margrethe og prins Henrik blev forlovet

Prinsesse Margrethe og grev Henri på forlovelsesdagen. 

Prinsesse Margrethe og grev Henri på forlovelsesdagen. 

Foto: Ritzau
Det er 51 år siden, at en strålende lykkelig og meget forelsket tronfølger, prinsesse Margrethe, officielt blev forlovet med sin franske greve Henri de Laborde de Monpezat. Hele Danmark stod på den anden ende.
Den kongelige etikette var blevet sat lidt ud af kraft, da Danmarks tronfølger, prinsesse Margrethe for 51 år siden forlovede sig med sin franske udkårne, greve Henri de Laborde de Monpezat.
 
For godt en måned forud for forlovelsen, stod det klart, hvem prinsessens udkårne var, idet hun - iøvrigt under stort presseopbud - selv tog i lufthavnen 4. september 1966 og bød ham velkommen til Danmark. Deres forhold var nemlig blevet afsløret lidt før ellers planlagt og så var der kun én ting at gøre; at byde tronfølgerens kommende forlovede velkommen i Danmark. 
 

Måtte vente på statsrådet

 
Parret var endnu ikke officielt forlovede, for regeringens godkendelse på et statsrådsmøde manglede.
 
Men så snart folketinget var åbnet, kom de formaliteter i orden og 5. oktober 1966 kørte kong Frederik selv sin ældste datter og kommende svigersøn til statsrådsmødet på Christiansborg. Her blev tronfølgerens forlovelse godkendt og det storforelskede par kunne endelig forlove sig officielt.
 
 
Det skete i havesalen på Fredensborg Slot, hvor mere end 100 danske og udenlandske pressefolk var mødt op for at spørge det forelskede par ud om deres kærlighed, planer og fremtid sammen og ikke mindst tage billeder af dem.

 

Hyldet på balkonen

 
Forinden var parret blevet hyldet på balkonen på Amalienborg Slot, hvor de kørte til direkte fra statsrådsmødet på Christianborg, og slotspladsen var fyldt med mennesker, som ville ønske tillykke. 
 
Sammen med det lykkelige par stod også en stolt kong Frederik på balkonen sammen med dronning Ingrid, og også grevens forældre, André og Renée de Monpezat var tilstede for at nyde deres søns lykke.
 
Det er måske scener som denne, dronningen og prinsen i dag kan huske tilbage på og mindes, for dagen blev ganske uforglemmelig.
 
Det var også, under store lykkelige smil og mange morsomheder, at prinsesse Margrethe viste pressen den smukke forlovelsesring, som hendes udkårne havde sat på hendes finger.
 
En guldring med to kæmpestore brillantslebne diamanter, som vores dronning har båret hver eneste dag lige siden. Et minde om stor og evig kærlighed.
 
 

Bærer stadig ringen

 
Den fantastisk forlovelsesring strålede på tronfølgerens finger og, dengang som nu, vidner den om en kærlighed, der ifølge parret fik "horisonten til at stå i flammer" og som aldrig, selv efter 51 års forlovelse og 50 års ægteskab, aldrig er slukket.

Dronningen bærer stadig sin forlovelsesring, hvad enten hun er til galla eller helt privat.

 
 
Kærligheden gløder nemlig stadig og ofte ser parret ligeså forelskede ud nu, som de gjorde ved statsrådsmiddagen i Kuppelsalen på Fredenborg, hvor forlovelsen blev fejret med en gallafest, og hvor kongen bød greve Henri velkommen i familien og velkommen til Danmark.
 
Dronning Margrethe har ikke nogen officielle arrangementer på dagen, så mon ikke, at majestæten og prins Henrik i aften fejrer deres 51 års forlovelsesdag med en dejlig middag og et glad vin... måske fra slottet Cayx, som gennem årene ofte har været rammen om deres kærlighedsfyldte liv.
 
Læs om Margrethe og Henriks forlovelse - og 23 andre kongelige forlovelser - i det dejlige tillæg, der følger med BILLED-BLADET nr. 40, der er på gaden nu
 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden