30. maj. 2021
Af Ulrik Ulriksen

Derfor er kronprinsessen så populær: Mary tør tage bladet fra munden

Kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mary
Foto: Martin Høien
Kronprinsesse Mary er særligt i løbet af de seneste år blevet et stort forbillede for kvinder i alle aldre. For nylig satte Mary blandt andet MeToo-debatten på dagsordenen.

For kronprinsesse Mary er det væsentligt at være med til at sætte tunge emner på dagsordenen med sit virke i forskellige officielle sammenhænge.

For nogle uger siden deltog kronprinsesse Mary i en stor begivenhed på Gerlev Idrætshøjskole, hvor hun holdt tale for elever og lærere.

Mary er et forbillede

Med sin tale viste Mary igen, hvorfor hun er blevet et stort forbillede for kvinder i alle aldre.

- My body is my own – min krop er min egen, sagde kronprinsessen i indledningen på sin tale på Gerlev Idrætshøjskole, hvor hun var på besøg sammen med udviklingsminister Flemming Møller Mortensen samt repræsentant i FN-organisationen UNFPA, Ib Petersen.

Anledningen til besøget i på højskolen var lanceringen af den globale årsrapport fra UNFPA, som handler om individets ret til at bestemme over deres egen krop.

Manglende respekt

- Selvfølgelig tilhører vores krop os selv. Hvem skulle den ellers tilhøre? Alligevel skal man ikke lede længe for at finde eksempler på manglende respekt for, at alle bør kunne bestemme over egen krop, kom det fra kronprinsessen i sin tale, og hun kom også ind på MeToo-debatten.

- Retten til at kunne bestemme over egen krop har mange udtryk. Overtrædelser rækker fra børneægteskab til eksempler som hashtag MeToo. Det hænger tit sammen med manglende ligestilling imellem kønnene, lød det fra kronprinsesse Mary, der med sit budskab ramte plet.

Det er fedt

Eleverne tog godt imod talen, og især for de unge kvinder var det godt at opleve en markant profil som kronprinsessen stille sig frem og bruge sin stemme og sin gennemslagskraft i så vigtig en sammenhæng.

- Jeg synes, det er fedt, hun tør. Det er jo nogle af de emner, vi snakker rigtig meget om, så det giver mening, at det også er det, hun bringer på banen. Vi føler os meget inkluderet på den måde, siger Martha Moeslund, elev på Gerlev Idrætshøjskole til TV2 Øst efterfølgende, og eleven havde mere på hjerte.

- Først og fremmest er det bare fedt, at vi har en kronprinsesse, der står op for sådan noget her.

Mary tør tage bladet fra munden

Også Tania Dethlefsen, der er forstander på Gerlev Idrætshøjskole, var meget tilfreds med kronprinsesse Mary og ser hende som et stort forbillede.

- At der pludselig er en kongelig, der tør tage bladet fra munden og tale om noget af det svære, så tror jeg også, at det kan blive nemmere for almindelige mennesker, siger Tania Dethlefsen til TV2 Øst.

Stort arbejde i tolv år

Kronprinsesse Mary har især over de seneste tolv år effektivt med mange taler, topmøder, projekter og arbejdsrejser sat øget fokus på især piger og kvinders rettigheder, og i dag er hun protektor for FN’s Befolkningsfond UNFPA.

Læs mere om: