17. sep. 2020
Af Marianne Singer

Efter kæmpe indsats: Prinsesse Marie modtager fornem pris

Prinsesse Marie. 
Prinsesse Marie.
Foto: Kaspar Wenstrup
Prinsesse Marie kan se frem til at modtage en fornem pris for sin kamp mod madspild, når hun sidst i september kommer til Danmark.

For prinsesse Marie har kampen mod madspild været en hjertesag for hende i flere år.

Som protektor for Folkekirkens Nødhjælp har hun blandt andet tidligere indviet organisationens madspildsbutikker - de såkaldte Wefood-butikker.

Flot anerkendelse

Derudover har prinsessen bidraget til kogebogen "Mad med respekt" af Selina Juul, som også er stifter af foreningen Stop Spild af Mad.

Nu bliver prinsesse Maries store indsats ankerkendt med en fornem pris.

Flittig prinsesse

Således modtager hun, ifølge den kongelige kalender, den 29. september prisen "Stræberen", der er indstiftet af organisationen De Samvirkende Købmænd og gives til en person, der har udmærket sig i kampen mod madspild.

Tidligere samme dag har prinsesse Marie allerede sat fokus på madspild ved at åbne en ny Weefood butik i Brønshøj.

Vigtig dag

Endnu et vigtigt arrangement i København denne dag er, når prinsessen på festlig vis lancerer Danmarks Nationale Madspildsdag sammen med fødevareminister Mogens Jensen.

https://imgix.billedbladet.dk/20180409_mho1592.jpg
Prinsesse Marie under lanceringen af undervisningsmateriale om madspild på Amager Fælled Skole i 2018.
Foto: Martin Høien

Datoen er den samme som FN’s internationale madspildsdag International Day of Awareness of Food Loss and Waste, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af det enorme madspild og fødevaretab der i dag sker på global basis.

Chokerende billeder

Prinsesse Marie har tidligere forklaret i forordet til kogebogen "Mad med respekt", at sultkatastrofen i Etiopien i 1980'erne var med til at gøre hende bevidst om, at man ikke kan tillade sig at kassere mad.

- De chokerende billeder af børn, der led, fordi de manglede mad, har siden påvirket min holdning til fødevarer. At smide mad ud er ikke kun mangel på respekt for naturens ressourcer, men også for mennesker og især børn uden adgang til tilstrækkelig mad og uden mulighed for at spise sig mætte hverdag.

Læs mere om: