Familievejleder: Sådan klarer prins Joachim sin store familie
Nybagt far til fire, to hold børn og én skilsmisse - prins Joachim har nok at se til som familiefar. Og ifølge familievejleder Lola Jensen gør det prinseparret til et rigtig godt eksempel for mange moderne familier.
- Joachim og Marie har allerede mødt mange af den moderne families udfordringer. Det gælder både skilsmissen og de mange børn med både stor og lille aldersforskel, og det er de indtil videre sluppet fantastisk godt fra, siger hun til Alive.dk.
Børn kan nemlig let komme til at føle sig overset, når far får børn med sin nye kone. Og ifølge Lola Jensen er det derfor vigtigt, at der er særligt fokus på prins Joachims to ældste sønner, prins Nikolai og prins Felix, selv om den lille ny prinsesse vil tiltrække den største opmærksomhed den kommende tid.
- Det vigtigste er, at drengene føler sig som ligeværdige familiemedlemmer, når de er hos Joachim og Marie på Schackenborg. De skal føle, at der er lige så mange billeder af dem som af Henrik og den lille nye prinsesse, og at deres far giver dem lige så meget opmærksomhed, siger Lola Jensen, som mener, at prins Joachim og prinsesse Marie løste udfordringen, da lille Henrik kom til verden.
- Der så man, at når de to store var på besøg, tog Joachim dem med ud at køre i traktor, mens Marie så blev hjemme med den lille. Sådan vil det sikkert også være med den lille prinsesse, og måske er Henrik snart blevet så stor, at han også kan komme med sine brødre ud i marken, siger Lola Jensen.
Felix og Nikolaj har en god alder
Skal familievejlederen give de nybagte forældre et godt råd, handler det om at bevare tingene, som de er. De to ældste prinser vil nemlig føle sig tryggest ved at være hos deres far, hvis de ser, at hjemmet og familien ligner sig selv.
- Man skal passe på med at lave alt for drastiske ændringer. Hos nogle familier bliver det hurtigt sådan, at man pludselig skal hive ekstra stole frem til spisebordet, så børnene føler sig som gæster. Eller også bliver værelsesfordelingen lavet helt om, så de ældste pludselig må vige pladsen for den lille ny.
Men ifølge familievejlederen er det en fordel, at Prins Joachims to ældste sønner er velvoksne drenge på 12 og 9. Aldersforskellen gør det nemlig lettere at håndtere, at far pludselig retter sin opmærksomhed mod stedmoren og den lille ny.
- Nikolaj og Felix er så store og fornuftige, at de formentlig ikke tænker: "Hov, hvor blev min far af." De vil ikke reagere kraftigt på, om deres små søskende nu bliver favoriseret eller ej. I stedet får de en lillesøster, som de kan glæde sig til at besøge, så på den måde "vinder" de noget uden at "tabe", siger Lola Jensen.
Børn skal være individualister
Ifølge familievejlederen er det også vigtigt, at hvert barn i den store børneflok får lov til at bevare sin individualitet. Når der er to hold børn er det nemlig særligt vigtigt, at man ikke bare ser dem som "Alexandras børn" og "Maries børn".
- Da Frederik og Joachim var drenge, så man ofte, at de blev betragtet under ét, fordi de lå så tæt på hinanden aldersmæssigt. I den nye generation af kongehusets børn, har forældrene været rigtig gode til at sørge for, at børnene bliver set som individualister med hver deres personlighed, siger hun.
Også mellem forældrene er der udfordringer, man skal tænke på, når der er delebørn. Ifølge vejlederen er den klassiske fælde, at ekskonen kan komme til at føle, at faren nedprioritere hendes del af familien.
- Der kunne opstå jalousi, hvis Alexandra for eksempel følte, at Joachim pludselig forguder den lille ny prinsesse på en måde, som han ikke har gjort med hendes drenge. Men det lader nu til at både Marie og Alexandra hviler i sig selv og har det fint med, at de har fire dejlige børn tilsammen, siger Lola Jensen.
Og fortsætter prinseparret som hidtil, kan prinseparret da også snildt klare udfordringerne med den lille ny prinsesse, vurderer familievejlederen.
- På mange måder repræsenterer Joachim og Marie et forbillede for mange familier, fordi de har vist, at det med delebørn faktisk ikke behøver at være sværere, end man gør det til.