7. okt. 2024
Af Maria Hoang

Første gang i nyere tid: Kongehuset afslører særlig ændring i forbindelse med islandsk statsbesøg

Kong Frederik og dronning Mary.
Kong Frederik og dronning Mary.
Foto: Jesper Sunesen
Tirsdag indleder kongeparret det islandske statsbesøg med en karettur gennem København – men ikke alt kommer til at være, som det plejer.

Tirsdag indledes et tre dage langt statsbesøg fra Island, når præsident Halla Tómasdóttir og hendes ægtefælle hr. Björn Skúlason besøger Danmark.

Det er kongeparrets første indgående statsbesøg, og der er derfor mange ting, der skal holdes styr på.

kongehusets hjemmeside fortælles der om karetturen gennem København, som statsbesøget indledes med, og her oplyser kongehuset, at der kommer til at være en ændring, som ikke er set i nyere tid.

– Som noget særligt har man til lejligheden fjernet kuskesædet. Landaueren bliver derfor for første gang i nyere tid kørt à la d'Aumont, hvilket betyder, at der ikke er placeret en kusk på kareten, men at der derimod sidder ryttere på hestene til venstre. Rytterne styrer hestene til højre som håndheste.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-10-07/20240819_JSU5282.jpg
Her ses kongeparret i landauer under kongetogtet til Bornholm. Bemærk kuskesædet, som altså ikke vil være på vognen under det islandske statsbesøg.
Foto: Jesper Sunesen

I stedet for en kusk på kuskesædet vil to ryttere sidde på hestene til venstre, og de vil altså styre hestene til højre.

A procession with a royal carriage returns to Buckingham palace after a welcome ceremony for South Korea's President Yoon Suk Yeol on the occasion of his three-day state visit to the UK, in London, Tuesday, Nov. 21, 2023. (Hannah McKay/Pool Photo via AP)
Her bliver der kørt à la d'Aumont, da Sydkoreas præsident tilbage i 2023 var på statsbesøg i Storbritannien.
Foto: Hannah Mckay/AP/Ritzau Scanpix

Ifølge Hestevognsmuseet er kørsel à la d'Aumont opkaldt efter den 8. hertug af Aumont, Louis-Marie-Céleste (1762-1831), der var generalløjtnant og 1. kammerherre hos kong Ludvig 18. af Frankrig.

Ydermere forlyder det, at det var britiske dronning Victoria, der gjorde køremåden populær, da hun ikke ønskede, at kusken skulle høre, hvad herskabet talte om.

Læs mere om: