Har kong Frederik bevidst valgt en snubletråd i sit valgsprog?
Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.
Kære kongelige brevkasse
Vedr. kong Frederik 10.s valgsprog: Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark. I din besvarelse på et spørgsmål i BILLED-BLADET nr. 21, 2024 om kongeordets betydning af ordet "forpligtet" mener du, at det er et spørgsmål om fortolkning, og du citerer fra bogen "Kongeord": "... på den opgave jeg er forpligtet på …" og konkluderer dermed, at forpligtet kun omfatter kongen selv og derfor er i ental. Heri er jeg ikke enig, idet jeg på side 82 i bogen læser: "Den midterste del af mit kongeord, "Forpligtet", kan ses som en naturlig forlængelse af vores forbundethed og handler om vores indbyrdes ansvar. Vi er ikke hver vores ø. Vi har et moralsk og menneskeligt ansvar for hinanden." Endvidere på side 108: "At vi er forpligtet gennem vores fællesskab til at tage vare på hinanden og understøtte hinandens forskelligheder til gavn for et rigt kollektiv." Derfor ser jeg det som, at "forpligtet" ikke kun gælder kongen, men os alle i Kongeriget. Jeg kontaktede derfor Dansk Sprognævn den 10. april 2024. Her fik jeg den forklaring, at selv om "forpligtet" gælder os alle, er det ikke grammatisk forkert, idet der er tale om en såkaldt snubletråd i det danske sprog. Det er nemlig sådan, at tillægsord ikke nødvendigvis skal bøjes. Derfor kan "forpligtet" være både ental og flertal, hvorimod "forbundne", som er bøjet, kun kan være flertal. I øvrigt læser jeg altid med stor interesse dine besvarelser i brevkassen.
Bedste hilsner
Tove B.
Kære Tove B.
Tak for din henvendelse – og fordi du trofast følger med i denne brevkasse. Det er en gave at have så engagerede og vidende læsere som dig. Det er også kun godt med svaret fra Dansk Sprognævn. At ordet "forpligtet" både kan være ental og flertal, gør efter min mening spørgsmålet endnu mere interessant. For måske har kong Frederik valgt dette ord for netop at understrege "dobbeltheden", entallet og flertallet, altså at det både er ham selv og alle os andre i rigsfællesskabet, der er forpligtet, men i så fald har han gjort det med åben pande, det vil sige antaget et valgsprog, der indeholder en snubletråd – især fordi ordet "forpligtet", der både kan være ental og flertal, optræder sammen med ordet "forbundne", som kun kan være flertal. Som mange andre danskere er jeg nok faldet over snubletråden, men ordets dobbelthed er måske også netop det, der åbner op for fortolkninger – om ikke andet så for interessante meningsudvekslinger som denne. Jeg var og er fortsat ikke uopmærksom på det inkluderende flertal i ordet "forpligtet", som kongen, som du korrekt anfører, understreger flere steder i bogen "Kongeord", hvorfor jeg også skrev, at "ordet "forpligtet" ganske vist handler om det ansvar, vi hver især har overfor hinanden …" Min tolkning var blot, at kongen primært har haft et ønske om at betone sin personlige forpligtelse, selv om han naturligvis også forpligter os andre med sit valgsprog. Den udlægning blev nok for hårdt trukket op i min besvarelse og kan også være forkert. Det indrømmer jeg gerne. Så igen tak for dit kvalificerende indlæg, som har givet stof til eftertanke ikke blot for undertegnede, men sikkert også mange af BILLED-BLADET's læsere.
Venlige hilsner
Jon Bloch Skipper
Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.
Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.
Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).
Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".