Har ønsket sig noget særligt i mange år: Dronning Margrethe får fantastisk gave

Dronning Margrethe

Dronning Margrethe

Foto: Hanne Juul
For dronning Margrethe er historisk litteratur noget af det bedste, og i dag fik dronningen en gave, hun har ønsket sig i mange år.

Dronning Margrethe har i dag fået overrakt en fornem gave i form af et helt unikt litterært værk i seks bind.

Det drejer sig historiefortælling af den slags, der virkelig optager dronningen, og i den såkaldte Flatøybok fra 1387 kan man læse om norske vikingekonger som Harald Hårfager, Olav den Hellige og Sverre Sigurdsson.

Dronning Margrethe tog med glæde imod gaven

Det oldislandske håndskrift Flateyarbók, eller Flatøybok, fra 1387, har ikke tidligere været tilgængeligt for et bredt publikum, da den eneste oversættelse var på gammelnorsk.

Et internationalt ekspertteam har dog over en årrække oversat værket til moderne norsk, og ved en bogoverrækkelse i Christian IX’s Palæ på Amalienborg modtog en meget glad dronning Margrethe i dag det samlede værk Flatøybok, der består af i alt seks bind, og som blev overrakt af projektleder Bård Titlestad.

Dronningen har skrevet forord

Dronningen har i 2015 skrevet forordet til det første bind, ligesom kong Harald af Norge og Islands forhenværende præsident Ólafur Ragnar Grímsson også har bidraget med kortere tekster.

Den originale Flatøybok findes i dag i Islands hovedstad Reykjavík, hvor håndskriftet har været opbevaret siden 1971.

Var i dansk varetægt

Tidligere var Flatøybok i dansk varetægt i mere end 300 år. Sammen med de andre islandske sagaer er Flatøybok optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Tegn abonnement på BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

 

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden