11. apr. 2024
Af Sofie Nymand

Her er forklaringen: Derfor bliver prins Joachim og prinsesse Marie ikke nævnt i lovforslaget om årpenge

Prinsesse Marie og prins Joachim
Prinsesse Marie og prins Joachim
Foto: Hanne Juul
Mens de resterende medlemmer af kongehuset nævnes i det nye lovforslag, glimrer prinsesse Marie og prins Joachim ved deres fravær.

Onsdag fremsatte statsministeriet lovforslaget til den nye civilliste, der blandt andet besvarer det helt store spørgsmål – hvor mange penge skal der fremover overføres til kongehuset fra statskassen, og hvor stor en del skal de enkelte medlemmer have?

I forslaget er der dog to af kongehusets medlemmer, som glimrer ved deres fravær – prins Joachim og prinsesse Marie.

At prinsesse Marie ikke dukker op i forslaget, er der ikke noget odiøst i. Prinsessen har heller ikke hidtil modtaget apanage, og der er ikke noget, der tyder på, at det kommer til at ændre sig.

Men prins Joachim, der på nuværende tidspunkt får omkring 4 mio. årligt, er kun nævnt en enkelt gang og kun i forbindelse med en henvisning til 2001, hvor dronning Margrethe den Andens civilliste blev ændret.

Det er udelukkende kong Frederik, dronning Mary, dronning Margrethe, kronprins Christian og prinsesse Benedikte, der nævnes i forbindelse med pengefordelingen.

Særligt er det i forbindelse med ændring i apanagen, at de resterende medlemmer af kongehuset nævnes. Og deri ligger tilsyneladende forklaringen.

Der er nemlig ikke umiddelbart lagt op til, at prins Joachims apanage skal ændres.

Senest prinsens apanage blev behandlet i Folketinget var sidste år, i forbindelse med at prinsen skulle flytte til USA og tiltræde stillingen som forsvarsindustriattaché.

Her skulle prins Joachim have tilladelse til at tage sin statsydelse med ud af landet, og det fik han.

Tronskiftet har givet anledning til en naturlig justering i kongeparrets statsydelse, ligesom dronning Margrethes sættes ned i apanage – dog så hun stadig kan opretholde et hof.

Kronprins Christian nye rolle gør også, at han skal have årpenge, og de første år er der øremærket 4 mio. af kongeparrets årpenge, som skal gå til ham. Når kronprinsen får sin egen husholdning, sættes det beløb op til 7 mio.

Prinsesse Benediktes apanage ændres ikke, men da hun hidtil har fået en del af dronning Margrethes statsydelse, ændres det nu til, at der er øremærket 1,4 mio. til hende i kong Frederiks statsydelse. Derfor nævnes hun i lovforslaget.

Lovforslaget skal nu behandles i Folketinget. Første behandling finder sted den 19. april.

Læs mere om: