26. jan. 2013
Af af Mia Qvist Scheelsbeck, Newdesk, Aller Media

Her er Frederiks styrker som kommende konge

Kronprins Frederik.
Kronprins Frederik.
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET
Med en fremtid som Danmarks konge har kronprinsen i de senere år udviklet en række værdifulde styrker.

Han er kronprins, far til fire og meget aktiv sportsmand. Danmarks 44-årige kronprins Frederik har i de senere år udviklet en række styrker, som vil være værdifulde, når han en dag skal være konge af Danmark. Og han bliver ifølge historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen en konge, der vil adskille sig markant fra Hendes Majestæt dronning Margrethe. Og det er bestemt en styrke at have sin egen klare profil.

- De er meget forskellige typer. Kronprins Frederik har en stor interesse i folkesundhed, sport og idræt, og han går meget op i sundhed generelt. Dronning Margrethe har mere vist interesse inden for kultur, historie, samfundsrelaterede områder, arkitektur, billedkunst og ballet. Så kronprins Frederik bliver en helt anden monark, og det er faktisk godt for monarkiet med lidt variation, forklarer Lars Hovbakke Sørensen, der peger på, at det historisk set er ganske positivt at have konger og dronninger, der har forskellige tilgange til hvervet.

En engageret og folkelig konge

Han tror, at kronprins Frederik bliver en langt mere folkelig konge, som hans morfar i øvrigt også var.

- Danskerne vil formentlig føle, at han lægger vægt på helt andre ting i sin kongegerning. Der bliver ikke så mange nytårstaler med store filosofiske tanker. Vi vil formentlig opleve ham som folkelig, engageret i idræt og i at gøre noget for børn og unge. Han vil nok komme mere ud blandt folk. Det er positivt med variation, fordi kongehuset på den måde kan appellere til flere forskellige typer mennesker, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han peger på, at kronprins Frederik allerede spiller en vigtig rolle i forhold til dronning Margrethe ved at være stærk på de områder, hun ikke er.

Familien øger kronprinsens popularitet

At kronprins Frederik i løbet af de seneste otte år er blevet gift og har fået fire børn er også blevet en af hans styrker. Familielivet har nemlig fået ham til at falde til ro, hvile mere i sig selv og generelt udstråle, at han har det rigtig godt, siger kongehuseksperten.

- Og så har familien også en betydning for interessen for kongehuset. Når der kommer nye ansigter til, stiger interessen. Og det sker så i endnu højere grad, når kronprinsessen ser godt ud og er god til at udtale sig om mange forskellige ting. Det virker som om, de har det godt, og det bidrager også til kronprinsens popularitet. Det har vi også set i andre europæiske kongehuse. Når der kommer nye ansigter og små børn til, stiger populariteten, påpeger Lars Hovbakke Sørensen.

Læs mere om: