Fredag, 20. juli 2012 - af af Anna Johannesen

Husker du - Frederik og Marys første kys som mand og kone

Mens Marys lange slæb og sløret blev lagt klar til afgang, kyssede kronprinsen sin hustru
Mens Marys lange slæb og sløret blev lagt klar til afgang, kyssede kronprinsen sin hustru
Foto: AOP
Kronprins Frederik var rørt til tårer både før, under og efter vielsen i Københavns Domkirke

Fredag den 14. maj 2004 blev Frederik og Mary mand og kone. Kronprinsen fik den pige, han elskede, og Danmark fik den smukkeste kronprinsesse noget land kan ønske sig.

Bevæget brudepar

Der var inviteret 800 gæster til vielsen i Københavns Domkirke, og selv om mange af dem måtte have lommetørklædet frem under højtideligheden, var det brudeparret, der var mest bevæget. For Mary kneb det mest, da salmen "Eternal Father" blev sunget, det var nemlig hendes afdøde mors yndlingssalme, mens Frederik allerede inden vielsen kl. 16 kæmpede med tårerne.

Prins Joachim som forlover

Prins Joachim, der var hans forlover, var på et tidspunkt så nervøs for, at hans bror ville besvime, at han utrætteligt prøvede at tale til ham. Men da orglet begyndte at spille og Frederik så Mary komme op ad kirkegulvet sammen med sin far, var det ligesom, han faldt til ro. Til gengæld fyldtes hans øjne igen af tårer. For her kom hun jo, hans livs kærlighed. Ventetiden var forbi. Om få øjeblikke ville Mary være hans.

- Nyd hinanden, sagde biskop Erik Norman Svendsen bl.a. i sin tale til brudeparret, og da kronprinsen skulle give Mary sit "ja", kom det så højt og klart, at alle i kirken kunne høre det.

Vielsesringe af guld fra Grønland

Bagefter satte de ringene, der er fremstillet af det første guld fra Grønland, på hinandens fingre, hvorefter de arm i arm forlod alteret. De nåede dog ikke længere end lige hen til trappen, før Frederik simpelthen måtte kysse sin brud.

Brudekjole af fem slags silke

Kronprinsesse Marys brudekjole, der er designet af Uffe Frank og syet af Birgit Hallstein, består af fem forskellige typer silke, de historiske kongelige kniplinger og et imponerende slæb i silkeduchesse. Brudebuketten var sammensat af blomster fra Australien, Fredensborg og Gråsten. Kronprins Frederik blev viet i Søværnets gallauniform.

Åben karet gennem indre København

Efter vielsen kørte Mary og Frederik i åben karet gennem det indre København, et sandt triumftog, hvor folk med flag i hænderne nærmest stod ovenpå hinanden for at få et glimt af de nygifte.

Et kys, lige midt på Marys mund

Fra alle sider blev der råbt "til lykke, til lykke", og da parret senere trådte ud på balkonen på Amalienborg, brusede hyldesten fra tusindvis af mennesker nede på slotspladsen op mod dem. Som tak fik de så det kys, de i timevis havde ventet på. Et kys lige midt på Marys mund. Afleveret af en stormende lykkelig kronprins Frederik.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden