6. dec. 2022
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Hvilke opgaver får prins Christian, når han bliver 18?

Kronprinsesse Mary, prins Christian og prinsesse Isabella.
Kronprinsesse Mary, prins Christian og prinsesse Isabella.
Arkivfoto: Hanne Juul
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Prins Christian bliver 18 næste år. Hvilke opgaver følger der egentlig med myndighedsalderen? Og får han så Elefantordenen?
Med venlig hilsen
Kenneth Rasmussen

Kære Kenneth Rasmussen
Det er ingen tvivl om, at forventningerne stiger, og at opgaverne måske også vokser, når prins Christian bliver myndig. Han vil jo bl.a. kunne fungere som rigsforstander, ligesom han kan begynde at påtage sig protektioner. Han bliver dog ikke medlem af statsrådet, for det består af monarken, den myndige tronfølger og samtlige ministre. Og det er som bekendt hans far, kronprinsen, der er tronfølger. Det kan godt være, at prins Christian bliver ridder af Elefantordenen, når han fylder 18 år, men der er ikke en "automatik" på området udover, at den regerende monarks og således ordensherrens børn ifølge Elefantordenens statutter er fødte riddere af ordenen. Så prins Christian vil modtage Danmarks ældste og mest fornemme orden, når hans far bliver konge – hvis altså ikke før. Men det er ikke utænkeligt, at dronningen vælger at bruge hans 18-års fødselsdag som en anledning til at give ham den, som vi så majestæten gøre, da Norges kommende dronning, prinsesse Ingrid Alexandra, fyldte 18 tidligere på året. Vi må se, hvad der sker i oktober 2023. I første omgang skal prinsen dog færdiggøre sin studentereksamen, og mon ikke forsvaret kalder herefter.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper


Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: