9. dec. 2022
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Hvordan er kronprins Frederik, kronprinsesse Victoria og kronprins Haakon uddannet?

Kronprins Frederik, kronprinsesse Victoria og kronprins Haakon.
Kronprins Frederik, kronprinsesse Victoria og kronprins Haakon.
Fotomontage: Kaspar Wenstrup og Ritzau Scanpix.
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Kronprins Frederik har både en militær og civil uddannelse. Har den svenske og norske tronarving også det?
Med venlig hilsen
Charlotte

Kære Charlotte
Det er korrekt, at kronprins Frederik både har en akademisk og militær baggrund. Han er bl.a. uddannet søofficer og frømand, ligesom han er cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet med studier ved Harvard University undervejs. Kronprins Haakons baggrund minder meget om Frederiks. Han gik i grundskole og gymnasium, hvorefter han uddannede sig i det norske forsvar – primært i søværnet. Derudover har han en bachelorgrad i statskundskab fra University of California (Berkeley) og en masteruddannelse i udviklingsstudier fra London School of Economics and Political Science. Kronprinsesse Victoria har efter grundskolen og gymnasiet læst fransk ved Université Catholique l´Ouest i Frankrig, hvorefter hun over en årrække gennemførte et skræddersyet uddannelsesforløb, som bl.a. indebar studier og ophold ved Riksdagen, den svenske ambassade i Washington, D.C., FN i New York, Yale University og Stockholms Universitet. Forløbet blev afsluttet med en bachelorgrad i fred og konfliktløsning fra Uppsala Universitet. Kronprinsessen har ikke samme tunge militærfaglige baggrund som Danmarks og Norges kronprinser, men hun har gennemført det svenske forsvars basisuddannelse og løbende fulgt forskellige kurser i forsvaret. Her i 2022 har hun f.eks. deltaget i et særligt uddannelsesforløb, som har givet hende en større viden om og forståelse for forsvarets opgaver og aktiviteter på såvel strategisk, operativt som taktisk niveau.
Mange hilsner
Jon Bloch Skipper


Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: