24. mar. 2023
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Hvorfor er prinsesse Benedikte før grev Nikolai?

Grev Nikolai og prinsesse Benedikte. 
Grev Nikolai og prinsesse Benedikte.
Fotomontage: Martin Høien og Hanne Juul.
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Hvorfor bliver prinsesse Benedikte statsoverhoved i stedet for grev Nikolai? Greven er nummer 7 i rækken, hvor prinsessen er nummer 11. Han burde have mere ret end hende.
Yours
H. McCauley

Kære H. McCauley
For at kunne fungere ikke som statsoverhoved, men som rigsforstander, når kronprinsen er forhindret i at være regent under sin mors sygdom eller fravær, skal man underskrive en højtidelig erklæring om at ville overholde grundloven. Det har grev Nikolai modsat prinsesse Benedikte aldrig fået mulighed for, og derfor kan han ikke blive rigsforstander. Som det fremgår af den relevante lov fra 1871, skal en rigsforstander desuden være myndig, have dansk indfødsret og være medlem af den evangelisk-lutherske kirke. Disse kriterier opfylder greven. De kongeliges placering i arvefølgen til tronen har for så vidt ingen betydning i forhold til rollen som rigsforstander. Kronprinsesse Mary underskrev den nævnte erklæring ved et statsråd i oktober 2019, hvor hun derved fik mulighed for at fungere som rigsforstander. Udover hende og prinsesse Benedikte har prins Joachim også denne mulighed. Når kronprinsen varetager regeringsførelsen er han som nævnt regent og ikke rigsforstander.
Mange hilsner
Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: