17. dec. 2022
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Hvorfor har prins Nikolai og prins Felix så mange medaljer?

Prins Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og prins Felix ankommer til det kongelige teater.
Prins Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og prins Felix ankommer til det kongelige teater.
Foto: Hanne Juul
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
I forbindelse med dronningens 50-års jubilæum kom prins Nikolai på 23 år og prins Felix på 20 år til gallaforestillingen i Det Kgl. Teater overhængt med ordener og medaljer. Det virker komisk at se de unge prinser på denne måde. Hvad har de bedrevet? Almindeligvis er det mennesker, der har gjort en stor indsats for samfundet, der bliver dekoreret. Det virker som en kongefamilie, der får lavet erindringsmedaljer til sig selv. Det virker både komisk og gammeldags, og så udvander det fortjenstmedaljerne for de mennesker, der virkelig har fortjent opmærksomhed fra samfundet.
Venlig hilsen
H. Grube

Kære H. Grube
Medaljerne, som prinserne bar ved gallaforestillingen, er såkaldte erindringsmedaljer, som bliver fremstillet og uddelt til medlemmerne af den kongelige familie, ansatte ved hoffet og enkelte andre i anledning af mærkebegivenheder i kongehuset. De har ikke noget at gøre med de kongelige ridderordener, dvs. Elefantordenen og Dannebrogordenen – og heller ikke med Dronningens Fortjenstmedalje eller Den Kongelige Belønningsmedalje, som man, som du korrekt anfører, gør sig fortjent til igennem et mangeårigt og anerkendelsesværdigt virke i hhv. det offentlige eller den private sektor. Erindringsmedaljerne gives som nævnt til en snæver personkreds og markerer således den tætte relation til den person, de personer eller den særlige, royale begivenhed, som erindringsmedaljen omhandler. I Danmark har erindringsmedaljer været kendt siden renæssancen. Den første bærbare, kongelige erindringsmedalje herhjemme var det erindringstegn, der blev fremstillet i anledning af Christin 9.s og dronning Louises guldbryllup d. 26. maj 1892.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: