11. jun. 2022
Af Marianne Singer

I dag ville prins Henrik være fyldt 88 år: Sådan mindes dronningen sit livs kærlighed

Dronning Margrethe og prins Henrik i Grønland i 2015.
Dronning Margrethe og prins Henrik i Grønland i 2015.
Foto: Hanne Juul
Lørdag mindes dronningen på rørende vis prins Henrik, der gik bort i 2018. Det sker ved en helt særlig prisuddeling i København.

Hendes Majestæt Dronningen mindes lørdag eftermiddag prins Henrik på den mest rørende vis, når hun for første gang overrækker den nye lyrikpris "Prins Henrik Prisen".

Prisen har til til formål at anerkende danske digtere og omfatter en bronzestatuette af prinsens skulptur "Fabeldyr" samt et beløb på 300.000 kroner.

Dermed bliver prisen beløbsmæssigt den største danske litteraturpris.

Særlig dato

Datoen for prisoverrækkelsen er direkte knyttet til prins Henrik, idet han lørdag ville være fyldt 88 år.

Prins Henrik sov stille ind på Fredenborgs Slot tirsdag den 13. februar 2018, omgivet af sin hustru og sine to sønner.

Få måneder forinden, i september 2017, havde kongehuset meddelt, at prinsen led af demens.

Passion for kunsten

Prisuddelingen, der finder sted hos Dansk Forfatterforening i København, er en meget passende måde at mindes prins Henrik på, idet han selv var aktiv som digter og skulptør gennem hele sit voksenliv.

Fra 1982 til 2014 udgav prins Henrik således en række digtsamlinger, og flere af hans skulpturer er opstillet rundt omkring i Danmark.

Blandt andet i slotshaverne på Marselisborg Slot og Fredensborg Slot.

Det er således også i kraft af prinsens personlige og livslange interesse for kunst, herunder særligt digtekunsten, at dronningen har givet tilladelse til, at lyrikprisen opkaldes efter prinsen.

Uafhængig jury

Det er de to danske forfatterforeninger, Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening, der har taget initiativet til prisen, og det er samtidig disse to foreninger, der har nedsat en uafhængig jury, som skal kåre vinderen.

Den uafhængige jury består af de to forfattere Signe Gjessing og Morten Søndergaard samt lektor på institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet Jørn Erslev Andersen.

Læs mere om: