27. dec. 2022
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Kan prins Joachim tage sin apanage med?

Prins Joachim foran Den Danske Ambassade i Paris.
Prins Joachim foran Den Danske Ambassade i Paris.
Arkivfoto: Martin Høien
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Jeg kan forstå, at Joachim flytter til USA. Kan han tage sin apanage med derover?
Med venlig hilsen
Christian Fisker

Kære Christian Fisker
Jeg har godt set, at flere medier mener at vide, at prinsen og hans familie bosætter sig i Washington, D.C., næste år. Dette er ikke bekræftet af kongehuset, så indtil videre må vi forholde os til det, vi med sikkerhed ved. Og det er, at prinsen og hans familie forlader Paris, når hans kontrakt som dansk forsvarsattaché udløber næste sommer. Hvad der herefter skal ske, arbejdes der på i kulissen: "Jeg ved, hvad jeg vil", som prins Joachim har udtalt. "Og de rette instanser, myndigheder og personer ved også, hvad jeg vil. Jeg venter kun på, at telefonen ringer". Vi må se, hvad der sker. Det står dog fast, at det er op til folketinget at afgøre, om prinsen fortsat kan modtage sin statsydelse på ca. 320.000 kr. om måneden, hvis han vælger at forlænge sit udenlandsophold. Det fremgår af Grundlovens § 11: "Årpengene kan ikke uden folketingets samtykke nydes uden for riget". Her ses prins Joachim på sit kontor i den franske hovedstad.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: