Torsdag, 16. februar 2023 — af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Kan prins Joachims børn gå rettens vej ligesom den belgiske prinsesse Delphine?

Prinsesse Delphine og prins Joachim.
Prinsesse Delphine og prins Joachim.
Fotomontage: MEGA og Kaspar Wenstrup
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Kong Alberts datter, Delphine, som blev født udenfor ægteskab, har i Belgien fået rettens ord for, at hun må kalde sig prinsesse. Jeg undrer mig over, at vores dronning uden videre kan fratage prins Joachims børn deres prinse- og prinsessetitel, som de er født til. Hvad ville der ske, hvis de gik rettens vej for at få deres titler tilbage? Tak for dine altid gode svar.
Venlige hilsener
Gunnvør Gørgens

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kære Gunnvør Gørgens
Tak for roserne, som jeg er glad for. Det er korrekt, at Delphine Boël i 2020 blev officielt anerkendt som datter af Albert 2. af Belgien, der i to årtier havde haft et udenomsægteskabeligt forhold til hendes mor, baronesse Sybille de Sélys Longchamps. Delphine fik således ret til at kalde sig prinsesse med prædikatet Hendes Kongelige Højhed, ligesom hun blev anerkendt som kongens livsarving. Hun og hendes efterkommere indgår dog ikke i arvefølgen til tronen. Det er efter min mening utænkeligt, at prins Joachim og hans børn vil gå rettens vej for at få omgjort dronningens beslutning. Det ville ligne dem dårligt. Desuden ville Danmarks domstole ikke kunne behandle sagen. For monarken kan gøre, præcis som hun vil, når det kommer til titler, rang og ordener, idet disse områder forblev et såkaldt ”kongeligt prærogativ" (privilegium) ved indførelsen af Grundloven i 1849. Desuden anfører Grundlovens §13, at "Kongen (monarken) er ansvarsfri; hans person er fredhellig". Det betyder i praksis, at dronning Margrethe ikke kan drages til ansvar, dvs. ikke kan anklages og dømmes af domstolene. Om prins Joachim og hans familie ville have muligheder via f.eks. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, kan jeg ikke vurdere, men den vej kommer de ikke til at gå.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til [email protected] eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse". 

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden