24. apr. 2024
Af Sofie Nymand

Kronprins Christians personlige våbenskjold er blevet offentliggjort: Her er ALT du skal vide

Kong Frederik og kronprins Christian
Kong Frederik og kronprins Christian
Foto: Kongehuset ©
Nu er Christians personlige våbenskjold kommet op at hænge. Og det gemmer på mange detaljer.

I efteråret kunne kongehuset oplyse, at daværende prins Christian skulle have malet sit personlige våbenskjold.

Det skete i forbindelse med, at han blev tildelt elefantordenen i anledningen af sin 18-års fødselsdag. Og nu kan man så endelig se resultatet.

Tirsdag offentliggjorde kongehuset billeder af våbenskjoldet, hvor man samtidig kunne se, at kronprins Christian, kong Frederik og dronning Margrethe havde været til stede ved ophængningen på Frederiksborg Slot.

Det personlige elefantridderskjold gemmer på en masse detaljer – både dem, man ser, hvis man går rigtig tæt på, men også alt det rundt om, som spiller en stor rolle.

Skjoldet afspejler kronprins Christians våben og titel – men på det tidspunkt, hvor skjoldet blev færdiggjort, hvilket var i efteråret, og altså mens han endnu var prins.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-04-24/image00006.jpeg
Kronprins Christian hænger sit våbenskjold på væggen mellem sin fars og mors.
Foto: Kongehuset ©

Der står derfor ikke ’kronprins’, men derimod CHRISTIAN PRINCEPS DANIAE (Christian, prins af Danmark, red.) på skjoldet. Og sådan bliver det ved med at være.

”Det er en tradition for elefantridderskjolde, at de ikke ændres, selv om den pågældende ridder senere ændrer titel eller våben,” skriver kongehuset.

Her er alle detaljerne:

Prinsekrone: Øverst pryder en særlig prinsekrone, der sammen med andre rangkroner blev indført af Christian 5. i 1693. Til forskel fra kongekronen har prinsekronen kun tre synlige bøjler og øverst en perle.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-04-24/image00003.jpeg
Kronprins Christians elefantridderskjold.
Foto: Kongehuset ©

De fire felter: Skjoldet er delt i fire felter af Dannebrogskorset. 1. og 4. felt er Danmarks riges våben, hvor de tre kronede blå løver ses i begge felter, omgivet af ni røde hjerter. Det kendes fra slutningen af 1100-tallet og har siden da været Danmarks våben.

I 2. felt ses Sønderjyllands to blå løver i et guldfelt. Mens det 3. felt er inddelt i yderligere tre felter, alle blå. Her ses tre kroner af guld, som egentlig er Sveriges rigsvåben, men som i det kongelige danske våben står som et minde om foreningen af de tre nordiske kongeriger. Samtidig ses en vædder af sølv, som er Færøernes våben og stammer fra 1300-tallet. Og endelig ses en bjørn af sølv, som har været Grønlands våbenmærke siden 1660’erne.

I midten i hjerteskjoldet ses i et guldfelt de to røde oldenborgske bjælker, kongeslægtens dynastiske våben.

De to vildmænd: Våbenskjoldet holdes af to vildmænd, som kendes som skjoldholdere fra Christian 1.s tid. Og er omhængt af en hermelinsforet våbenkappe.

Maleren bag: Det er kun den kongelige våbenmaler, som udfører våbenskjoldene for at sikre overholdelsen af de heraldiske principper. Denne gang var det Ronny Skov Andersen, der førte penselstrøgene. Han malede det i efteråret. Først tegnede han våbenet op med blyant, derefter blev skitsen overført til metalpladen med kridt, og så blev det farvelagt med få farver: rød, blå, grøn, sort, bladguld (gul) og sølv (hvid).


Hænger mellem fars og mors: Kronprins Christians våbenskjold hænger i Ridderkapellet i Frederiksborgs slotskirke, mellem kong Frederiks og dronning Marys.

Læs mere om: