8. jun. 2016
Af Ulrik Ulriksen

Kronprins Frederik rydder op i havvandet

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/_lhl0296_2.jpg
Foto: Lars H. Laursen/BILLED-BLADET
Kronprins Frederik sejlede med organisationen Plastic Change ud for at rydde op i dansk farvand.

Kronprins Frederik sejlede i anledning af ”World Ocean Day" onsdag ud i Øresund med skibet "Guldborgsund" for at tage prøver af det danske havvand, der skal analyseres grundigt for indhold af plastik. Det skete sammen med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og organisationen Plastic Change. Vind drømmerejse – deltag gratis Netop plastik er et kæmpe forureningsproblem i verdenshavene og forureningen kan med tiden komme til at ramme mennesker. Det sker for eksempel, når vi spiser fisk, som har indtaget plastik-forurenet føde. Det er med andre ord en ond cirkel, skrald i havene har sat gang i.

Spadserede fra Amalienborg

Kronprinsen ankom til fods fra Amalienborg til skibet ”Guldborgsund”, der havde lagt til ved Amaliehavens kaj. Ved skibet mødte Frederik Plastic Change-grundlægger Henrik Beha Pedersen, der er miljøbiolog og i øvrigt er TV-vært Mikkel Beha Erichsens fætter.

Ekspedition Plastik

Med Ekspedition Plastik i Danmark skal Plastic Change for første gang undersøge danske farvande for plastikforurening. Skibet sejlede ud fra København den 1. juni, og bevæger sig mod uret rundt om Sjælland. Tidligere har organisationen taget tilsvarende prøver af plastiksupper i Middelhavet, Atlanterhavet og på det seneste Stillehavet. Alle prøver indgår i en global database over plastikforurening. VIDEO: Sej prins Christian på vandet med far

Penge fra Mary og Frederiks fond

Tidligere på året donerede Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys Fond 200.000 kr. til Ekspedition Plastik, der i efteråret sejler ud i de enorme plastik-supper i Stillehavet, hvor konsekvenserne af forureningen nærmest er uoverskuelige.

Sejlede op ad kysten

Kronprins Frederik og miljø- og fødevareministeren sejlede med fra Amaliekajen med kurs mod Skovshoved Havn længere oppe ad kysten. Undervejs deltog kronprinsen og ministeren i prøvetagning. Prøverne tages med et særligt trawl samt ved at hælde havvand gennem en række filtre.

Læs mere om: