17. feb. 2015
Af af Ulrik Ulriksen i Etiopien

Kronprinsesse Mary besøgte lille landsby til store snakke

https://imgix.billedbladet.dk/lost_media/46010.jpg
Foto: Hanne Juul i Etiopien
I det nordøstlige Etiopien fik kronprinsesse Mary og minister Mogens Jensen snakket om omskæring af helt små piger i en lille landsby i Afambo-distriktet. Mary gik også på vandretur gennem byen og kom herved helt tæt på de lokale.

Kronprinsesse Mary fløj tirsdag morgen fra Etiopiens hovedstad Addis Ababa til den nordøstligste del af landet – Afar-regionen.

I en landsby i Afambo-distriktet mødtes kronprinsessen og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen med lokale ledere og kvinder for at drøfte et par af regionens største problemer.

Debat i 40 graders varme

Omskæring af piger og børneægteskaber var på dagsordenen ved bymødet, der fandt sted i skyggen under et stort træ på en dag med 40 graders varme.

De lokale var åbne over for Mary og ministerens synspunkter, men de understregede også, at det er svært at lave om på en ældgammel kultur.

Afar-regionen i det nordøstlige Etiopien har en af de højeste rater af omskæring af piger i landet.

De fleste piger er omskåret

Op mod 92 procent af alle piger og kvinder vurderes at være omskåret. Der er dog en faldende tendens, der tilskrives den fælles indsats fra etiopiske myndigheder samt lokale og internationale partnere over de seneste år.

Samtidig er der også en erkendelse fra national side af, at udfordringerne netop i Afar fortsat vil være enorme. Dybe kulturelle barrierer og traditioner er simpelthen med til at vanskeliggøre fremskridt.

En svær kultur at ændre

– Hvor langt er man i processen med at stoppe omskæring?, spurgte Mary i løbet af mødet.

– Vi har været i gang med at gøre noget for at stoppe omskæring af vores piger i det seneste halvandet år. Men det er en del af vores kultur gennem mange, mange år, så det er svært at sige, hvor langt vi er nået, svarede en af byens mandlige ledere til den danske delegation.

Store konsekvenser

Den mest udbredte form for omskæring i Afar er desværre den mest alvorlige.

Omskæringen finder ofte sted, når pigen er få uger gammel. Indgrebet indebærer fjernelse af hele klitoris og de indre og ydre skamlæber. Det resterende arvæv sys sammen, således at der kun er en lille åbning til urin og menstruationsblod. Samleje kræver, at syningen først brydes op.

Afar-piger bliver traditionelt omskåret langt tidligere end i andre områder i Etiopien. Det vurderes, at mere end 2/3 af alle kvinder i Afar fortsat ønsker indgrebet foretaget på deres piger.

Mødtes med kvinder

Efter diskussionen i bymidten besøgte kronprinsessen en hytte med en gruppe kvinder, der fortalte om konsekvenserne af omskæring, og om hvilke udfordringer de som kvinder i et mandsdomineret samfund oplever i hverdagen.

Efter mødet med kvinderne, som Mary viste sin dybeste respekt, vinkede kronprinsessen farvel og vandrede ud gennem landsbyen og videre langs et lille vandløb omgivet af palmetræer med livlige aber, der nysgerrigt studerede Mary og hendes følge.

Besøgte hospital

Kronprinsessen tog efter sin gåtur i den støvede natur på besøg på en skole, hvor hun mødtes med teenagepiger, og så kørte den danske delegation videre til et hospital, hvor man blandt andet behandler piger og kvinder for komplikationer som følge af den alvorligste form for omskæring.

Læs mere om: