9. nov. 2012
Af af Preben Petersen

Kronprinsesse Mary er taget til Mozambique

Kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mary
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Kronprinsesse Mary besøger i sin egenskab af protektor for FN’s Befolkningsfond Mozambique den 9.-13. november 2012.

Formålet med kronprinsesse Marys besøg er at sætte fokus på rettigheder og reproduktiv sundhed i Mozambique og ligger i forlængelse af kronprinsessens engagement inden for blandt andet mødresundhed og familieplanlægning.

Kronprinsessen vil være ledsaget af udviklingsminister Christian Friis Bach.

Under besøget vil kronprinsessen og udviklingsministeren besøge organisationer, der bl.a. bekæmper HIV og støtter unge kvinder, der lider af sygdomme som følge af for tidlige fødsler. Kronprinsessen og ministeren vil ligeledes besigtige landsbyklinikker for at få et indblik i arbejdet med sundhed, graviditet og mødre dødelighed. Herudover vil der være samtaler med kvinder, mænd og unge i Mozambique om deres udfordringer i forhold til livs- og familieplanlægning.

Kronprinsessen og ministeren vil desuden besøge en række Danida-støttede projekter inden for bl.a miljø og klimatilpasning

Fredag den 9. november 2012

Maputo

Møde med premierminister

Kl. 14.00
Kronprinsesse Mary og udviklingsminister Christian Friis Bach mødes med Mozambiques premierminister Alberto Vaquina.

Møde med sundhedsminister

Kl. 15.00
Kronprinsessen og udviklingsministeren mødes med Mozambiques sundhedsminister dr. Alexandre Manguene.

AMODEFA klinik

Kl. 16.00
Kronprinsessen besøger sammen med udviklingsministeren AMODEFAs (Mozambican Family Development Association) klinik i Maputo, der rådgiver unge om reproduktiv og seksuel sundhed. Kronprinsessen og ministeren besigtiger klinikken, herunder ungdomsafdelingen, og hilser på klinikkens brugere. AMODEFA samarbejder med UNFPA (United Nations Population Fond) om at fremme unges reproduktive sundhed gennem uddannelse, information og rådgivning.

Reception

Kl. 19.00
Kronprinsessen deltager sammen med udviklingsministeren i reception på Maputo Fort afholdt af Den Danske Ambassade i Mozambique. Kronprinsessen holder tale.

Lørdag den 10. november 2012

UNFPA

Kl. 9.00
Kronprinsessen besøger sammen med udviklingsministeren UNFPA og modtages af Country Director of UNFPA Bettina Maas og FN Resident Coordinator Jennifer Toppings.

Forum Mulher

Kl. 10.00
Kronprinsesse Mary besøger sammen med udviklingsministeren organisationen Forum Mulher, der arbejder for at fremme kvinders rettigheder i Mozambique, og præsenteres for organisationens aktiviteter. Gennem uddannelse, støtte- og lobbyarbejde forsøger Forum Mulher at fremme kvinders reproduktive sundhed samt kvinders deltagelse i politiske og økonomiske forhold.

MozArte Youth Centre

Kl. 15.00
Kronprinsessen deltager sammen med udviklingsministeren i en konference på MozArte Youth Centre med deltagelse af UNFPA samt ungdomsorganisationer der har fokus på livs- og familieplanlægning. Kronprinsessen overværer sammen med ministeren en debat om ungdom og prævention.

Søndag den 11. november 2012

Beira i Sofala-provinsen

Beira Municipal Truck Terminal

Kl. 10.45
Kronprinsessen og udviklingsministeren besøger det Danida-støttede projekt "Beira Municipal Truck Terminal", hvor kvinder oplæres i bl.a. at køre trucks og ambulancer. Kronprinsessen og ministeren præsenteres for projektet og hilser på nogle af kvinderne på stedet.

Center for voldsramte kvinder

Kl. 13.30
Kronprinsessen åbner sammen med udviklingsministeren et Danida-støttet center for voldsramte kvinder i Beira. Kronprinsessen holder åbningstale og besigtiger herefter centeret og hilser på beboere. Stedet skal fremadrettet fungere som både behandlings- og rådgivningscenter for voldsramte kvinder i Beira.

Beira Central Hospital

Kl. 16.00
Kronprinsesse Mary besøger Beira Central Hospital og præsenteres for Mozambiques udfordringer med kvinders fistel-lidelser. Fistel er en udbredt lidelse blandt kvinder i Mozambique og kan bl.a. være resultat af langstrakte fødsler. Kronprinsessen får mulighed for at hilse på hospitalets fistelpatienter og kirurger og præsenteres for hospitalets behandlingsformer.

Mandag den 12. november 2012

Dondo District Hospital

Kl. 9.00
Kronprinsessen besøger sammen med udviklingsministeren Dondo District Hospital og præsenteres for hospitalets arbejde med mødresundhed i landområder, heriblandt fødselshjælp, udannelse af jordmødre og barselspleje.

Dondo Community

Kl. 10.15
Kronprinsessen besøger Dondo Community og mødes med medlemmer af sundhedsudvalget i Dondo.

CleanStar/Novozymes

Kl. 11.30
KronprinsesseMary besøger sammen med udviklingsministeren en ethanol-fabrik, som projektet CleanStar og den danske virksomhed Novozymes står bag. Kronprinsessen og ministeren vises rundt på fabrikken og præsenteres for projektet, hvor ethanol erstatter det sundheds- og miljøskadelige trækul i forbindelse med madlavning i husholdningerne.

Fotoudstillingen "Lives in Reconstruction"

Kl. 13.30
På Universidade Pedagógiga i Beira overværer Kronprinsessen sammen med udviklingsministeren åbning af fotoudstillingen "Lives in Reconstruction". Fotoudstillingen viser portrætter af og præsenterer historier om kvinder, der har levet med fistel-lidelsen.

Tirsdag den 13. november 2012

Maputo

Secondary School Josina Machel

Kl. 9.30
Kronprinsessen besøger sammen med udviklingsministeren Secondary School Josina Machel i Maputo. Kronprinsessen og ministeren overværer et diskussionsforum i et af skolens klasselokaler, hvor unge kvinder diskuterer sex og sundhed.

Læs mere om: