27. aug. 2011
Af af Jan Bergman

Kronprinsesse Mary fortæller om håb i Afrika

Kronprinsesse Mary er med til at skabe fokus omkring det hungersnødramte Østafrika.
Kronprinsesse Mary er med til at skabe fokus omkring det hungersnødramte Østafrika.
Arkivfoto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
Kronprinsessen fortæller i et video-interview fra Afrikas Horn, at der trods lidelserne er håb at finde.

Danmarks kronprinsesse er hastet af sted til det hungersnødramte Afrikanske Horn, og kronprinsesse er naturligvis forfærdet over de lidelser hun er vidne til, men Mary fortæller også om håb midt i det hele.

- Det har været en barsk oplevelse og samtidig en oplevelse med håb, fortæller kronprinsessen i et video-klip til bt.dk.

- Fordi man skal huske, at de der nåede hen til lejren, de får den hjælp de har brug for.

- Og man kan ikke lade være med at tænke hvordan, dem som har ikke noget, har det. Fordi de sandsynligvis har det meget værre, fortæller Mary fra den flygtningelejr, der huser de mange tusinde flygtning fra sultkatastrofen.

Midt i denne humanitære krise, hvor sulten tager sin drøje indhug på befolkningen, har kronprinsessen alligevel håb og lyspunkter at fortælle om, og Mary er især imponeret over hvor effektiv lejren fungerer over for de mange flygtninge der strømmer til.

- Man kan se det er en meget effektiv måde at flygtningene bliver modtaget, hvor hurtigt de bliver sluset igennem, se dem komme hurtigt til det sted hvor de skal slå lejer - slå op telt. De bliver vaccineret mod polio, mæslinger - dem der har det virkeligt slemt de går til klinikken - som vi også har besøgt - hvor de svært underernærede børn er og andre sygdomme opstår.

Kronprinsesse Mary bliver spurgt til om ikke også det var svært at være vidne til de mange underernærede børn, og her til svarer Mary:

- Ja, selvfølgelig er det det. Naturligvis vil jeg sige, er det det.

Her tager kronprinsessen nogle dybe indåndinger før hun svarer videre:

- Det er noget man ikke er vant til, og jeg vil sige at det er en af de ting som jeg har gjort mange tanker om inden rejsen herned - hvordan vil jeg komme til at reagere, når de filtre som vi har derhjemme er fjernet. Og jeg tror jeg kommer til at reagere på det i længere tid også.

Kronprinsessen er dog meget bevidst om sin rolle og tilstedeværelse midt i den afrikanske sultkatastrofe, og Mary forklarer hvorfor hun ikke lader følelserne løbe af med hende.

- Det nytter ikke noget at jeg står og græder over deres skæbne.

- Men at vi hører om deres skæbne og ønsker dem alt vel frem over og forhåbentligt kan se i deres øjne, at der er håb - at fremtidens håb tænder der.

Kronprinsesse Mary og Søren Pind er rejst til Afrikas Horn for at sætte spotlys på sultkatastrofen i det tørkeramte område, hvor de opholder sig weekenden over.

Lørdag aften er der landsindsamling i en stor fællesudsendelse på DR1 og TV 2.

Se BTs video-interview med kronprinsesse Mary i Afrika - klik her!

Læs mere om: