12. nov. 2018
Af Ken Richter

Kronprinsesse Mary om børnemødre: Unge skal leve det liv, de ønsker

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/maryy.jpg
Foto: Flemming Jeppesen
Kronprinsesse Mary åbnede FN's fotoudstilling på DOKK1 i Aarhus.

Kronprinsesse Mary var i øjenhøjde med skoleelever fra de ældste klasser på Ellekærskolen og Frederiksbjerg Skole i Aarhus.

Mødet fandt sted i byens multikulturhus DOKK1, hvor kronprinsessen åbnede fotoudstillingen #Childmothers, der handler om unge mødre fra fem udviklingslande, Bangladesh, Burkina Faso, Haiti, Jordan og Zambia.

Unge mødre

Pigerne er blevet mødre, mens de var mellem 12 og 15 år gamle.

- Det ligger mig meget på sinde. Unge skal have lov til at leve det liv, de ønsker. Uanset hvem de er, og hvor de bor, fastslog kronprinsessen, inden hun gik rundt blandt de unge elever og talte om historierne og billederne med de unge piger og deres børn.

Menneskerettigheder

I år er det 50 år siden, at det blev anerkendt som en menneskerettighed, at man selv må bestemme, om og hvornår man vil have børn og hvor mange.

Samtidig med udstillingen i Aarhus lancerede FN's Befolkningsfond rapporten "The Power of Choice". Den viser blandt andet, at der stadig er et stykke vej til lighed mellem kønnene, selv om det gennemsnitlige antal børn, kvinder føder, er halveret på globalt plan fra fem til to et halvt barn per kvinde.

Læs mere om: