Torsdag, 17. november 2016 - af Niels Burgos

Kronprinsesse Marys gode ven: Rasmus Klump fylder 65

Fødselaren Rasmus Klump med vennerne Pingo, Pilskadden, Skæg og Pelle.

Fødselaren Rasmus Klump med vennerne Pingo, Pilskadden, Skæg og Pelle.

Millioner af børn over hele verden kender den lille rare, danske bjørn med de røde smækbukser. Den 17. november fylder Rasmus Klump 65 år.

Torsdag den 17. november burde der serveres stakkevis af pandekager med syltetøj til børnene rundt om ved morgenbordene i Danmark. Det er nemlig selveste Rasmus Klumps fødselsdag, og som flere generationer af danskere - og børn i resten af verden - ved, er netop Mors pandekager med syltetøj Rasmus Klumps absolutte livret.

Den helt igennem danske tegneserie om den lille bjørn i de røde smækbukser med hvide polkaprikker blev offentliggjort første gang som en såkaldt "stribe" i  Berlingske Aftenavis den 17. november 1951. Siden har Rasmus Klump sejlet sin sejrsgang over hele verden ombord på det gode skib Mary - og millioner af børn har fået fortalt godnat-historier om Rasmus Klump samt vennerne Skæg, Pilskadden, Pelle og Pingo.

Men hverken Rasmus Klump - eller hans skabere, Carla og Vilhelm Hansen - havde næppe forudset, hvor populær, han ville blive for millioner af børn.

Rasmus Klump-tegneserien er udgivet i mere end 20 lande siden 1951, og antallet af solgte hæfter er tæt på 30 mio. eksemplarer. Rasmus Klump hedder Bruin på engelsk, Rasmus Nalle på svensk og Petzi på fransk, tysk, italiensk og portugisisk. Rasmus Klump er oprindeligt opkaldt efter Carla og Vilhelms underbos hund, der hed Klump.

Kronprinsesse Mary mødte Rasmus Klump

 

1998 stiftede Carla Hansen i samarbejde med PIB Copenhagen Rasmus Klump Prisen. Prisen gives til en person, organisation eller virksomhed, som gennem sit virke har levet op til filosofien i Rasmus Klump-historierne og derved været et godt eksempel for andre danskere. Blandt modtagerne er kronprins Frederik (der jo af vennerne kaldes Pingo!), Mary Fonden (kronprinsesse Mary), Michael Laudrup og Danske Hospitalsklovne.

- Der findes i dag så mange tegneserier over hele Jorden, hvor teknik, fart, skydevåben og uhygge under alle mulige former spiller en overvældende rolle - og til dem er Rasmus Klump den direkte modsætning. Han er fuldstændig som jeg selv - først og fremmest meget, meget naiv. Han har ikke travlt, han møder ingen særlige farer (eller) onde dyr og mennesker - og det kan jeg heldigvis sige passer også på mig, har Klumps "far", Vilhelm Hansen udtalt.

 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden