14. feb. 2018
Af Casper Nielsen

Læs ministrenes mindeord til prins Henrik

Fotomontage.
Fotomontage.
Foto: Martin Høien, Hanne Juul og Birger Storm
Ministre og politikere skriver bevægende afskedshilsner til prins Henrik på Facebook.

BILLED-BLADET har samlet et klip af de mange kondolencer og mindeord, der er løbet ind efter nyheden om prins Henriks død kendt:

”Verden har mistet en af sine store personligheder. Det er et smerteligt tab og en stor sorg for familien og vennerne. Det er et smerteligt tab og en stor sorg for os alle sammen.

På hele Folketingets vegne sender jeg min dybeste medfølelse og kondolence til Hendes Majestæt Dronningen og hele den kongelige familie.

Æret være Prins Henriks minde”.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, Facebook

”En spændende og sprudlende bordherre, hvad enten han diskuterede Vild Med Dans med Anne-Mette eller vindyrkning med mig og beredvilligt forklarede, hvordan han i sin tid fik renset karrene til Rosenborg-vinen og gjort den drikkeklar igen."

Anders Fogh Rasmussen, Facebook

”Jeg har i dag modtaget den bedrøvelige nyhed om, at Prins Henrik er gået bort. Det berører mig dybt, at vi nu må tage afsked med en mand, der i mere end et halvt århundrede har tjent vor nation.

Med sit engagement og sin karismatiske personlighed har Prins Henrik ydet et stort og værdifuldt arbejde for Danmark. Et arbejde, hele den danske befolkning kan være stolte af.

Mine varmeste tanker går lige nu til familien og de mange mennesker, som Prins Henrik undervejs i sit 83 år lange liv har berørt med sin varme, gejst og gnist”.

Justitsminister Søren Pape Poulsen, Facebook

”Jeg fik æren og den udsøgte fornøjelse at være i prinsens selskab nogle gange gennem årene. Både ved officielle lejligheder, men også enkelte helt private. Det gav hver gang minder for livet. Prinsen viste sig ved alle disse lejligheder som det han var: et dybt begavet, nysgerrigt, musisk, varmt, humoristisk og nuanceret menneske.

Udenrigsminister Anders Samuelsen, Facebook

”Det er med stor sorg, at jeg har modtaget nyheden om Hans Kongelige Højhed Prins Henriks død.

Jeg har gennem årene haft den glæde at møde Prins Henrik ved forskellige lejligheder, og det har været en udelt fornøjelse at møde Prins Henrik, som var et intelligent, belevent, varmt og humoristisk menneske.

Jeg har sat stor pris på den måde, hvorpå Prins Henrik igennem mange år har repræsenteret Danmark og Kongehuset. Prins Henrik har ydet en stor og flot indsats for Danmark. Det skylder vi ham stor tak for.

Jeg sender Hendes Majestæt Dronningen og den øvrige kongelige familie de varmeste tanker i denne svære tid.

Æret være prins Henriks minde.

Kristian Thuelsen Dahl, Dansk Folkepartis formand, Facebook

»Tak til prins Henrik for poesien, kunsten og den store indsats for Danmark igennem en menneskealder«.

Mette Frederiksen, socialdemoktatiets formand, Facebook

”Manden og prinsessen: Der var engang en mand, det hed Henri. Han mødte en prinsesse, der hed Margrethe. De forelskede sig stormende og giftede sig. Så manden fik ikke kun prinsessen, der siden blev dronning, men også et helt folk i tilgift.

Det blev en lykkelig kærlighedshistorie. Men et ulykkeligt kulturmøde. Folket kunne nemlig ikke rigtig li’ manden. Han var anderledes. Kom fra et andet land. Lærte aldrig at tale helt dansk, som vi bedst kan lide det. Og så interesserede han sig for de skønne kunster. Musik, skulptur, billedkunst, litteratur. Meget mærkeligt. Så han blev mobbet. Og da han begyndte at give udtryk for ønsket om at bevare sin egen identitet, gik det helt galt. Franske Henri blev ikke helt til danske Henrik, selvom vi tvang ham til at skifte navn.

Nu er manden død. Og mobberne vil i dag svømme over med nekrologer om dette fantastiske menneske, der var spændende, anderledes, sprudlende og helt sig selv. Hykleriet vil ingen ende tage.

Vi er heldigvis gode til det med eventyrene om kærlighed. Vi har til gengæld brug for at blive bedre til det med kulturmøder.

Det kan vi godt, hvis vi vil. Og det vil vi. For det skal vi.

Æret være prins Henriks minde. Dejligt menneske. Stor personlighed. Helt sin egen.

Kulturminister Mette Bock, Facebook

”Fred være med vores prins. Tak for den store indsats for Danmark og for det kongelige hus.

Søren Pind, Facebook

”Min medfølelse går til hele den kongelige familie efter Prins Henriks bortgang.

Det er en meget sørgelig dag, hvor vi nu må tage afsked med en mand, der igennem årtier har ydet et stort og flot stykke arbejde for Danmark.

Jeg vil mindes Prins Henriks karisma, humor og varme, og jeg er sikker på, at han altid vil have en særlig plads i danskernes hjerter.

Børne- og socialminister Mai Macado, Facebook.

”Jeg havde lejlighed til at være sammen med prinsgemalen en håndfuld gange i min tid som sundhedsminister. Det var altid en oplevelse. Han var alt det min jyske opvækst ikke var: store armbevægelser, stor personlighed, fyldte et rum og en samtale ud. En rigtig franskmand, en verdensmand, en mand af en anden generation. Nu har han fået fred fra sin sygdom og mine tanker går til Dronningen og hans børn og børnebørn. Hvil I fred HKH Prins Henrik”

Astrid Krag, instagram.

Læs mere om: