4. jun. 2020
Af Marianne Singer

Mary fortæller: Sådan forbereder vi prins Christian på hans fremtid

Kronprinsesse Mary og prins Christian. 
Kronprinsesse Mary og prins Christian.
Foto: Hanne Juul
Kronprinsparret gør alt de kan for, at deres ældste søn, prins Christian, skal føle sig tryg ved sin særlige rolle som tronfølger og kommende konge af Danmark.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har flere gange understreget, at de ønsker at være kærlige og nærværende forældre for deres børn, prins Christian, 14, prinsesse Isabella, 13, og tvillingerne, prins Vincent og prinsesse Josephine på ni år.

Og den trygge base ser da også ud til i høj grad at have medvirket til, at de kongelige børn i dag hviler i sig selv og er både nysgerrige på verden, glade og livlige.

Særlig rolle

Selvom kronprinsparret ikke gør forskel på deres børn, har deres ældste søn altid helt naturligt haft en særlig position i søskendeflokken, eftersom han engang i fremtiden skal stå i spidsen for det danske monarki.

Derfor har Frederik og Mary fra Christian var helt lille, gjort sig tanker om, hvordan de kan gøre ham tryg ved rollen.

- En af de vigtigste ting, vi kan prøve at give Christian, er en stor selvtillid. Så han kan vokse op og være stolt af, hvem han er, hvad hans skæbne er, og hvad han er født til. Der bliver mange gange gennem Christians opvækst, hvor han vil føle sig anderledes, og det eneste ønske i verden for ham vil være at være som alle andre, siger kronprinsesse Mary blandt andet i biografien "Frederik, Kronprins af Danmark" fra 2008.

https://imgix.billedbladet.dk/20190416_hjp5684.jpg
Prins Christian og kronprinsesse Mary ved dronningens fødselsdagsfejring i Aarhus sidste år.
Foto: Hanne Juul

- Vi skal fortælle vores søn, at han er anderledes, men at det er i orden at være anderledes. Hvis Christian har den store selvtillid, vil han komme nemmere forbi de tider, hvor det er svært for ham at føle sig udenfor, eller, hvor han ikke bare kan gøre nogen ting, fordi han er, den han er, lyder det endvidere fra kronprinsessen i bogen.

Positiv pligt

To år senere understreger kronprinsesse Mary også i DR-programmet "Kongehuset indefra", hvor vigtigt det er at formidle den kongelige pligt som noget positivt for prins Christian.

– Alle børn vil bare gerne ligne hinanden, men han kommer til at skille sig ud. Den måde, jeg ser det på, er, at jeg giver dem de gode, grundlæggende værdier og sørger for, at de er stolte af, hvem de er. Og at den pligt, Christian har, bliver en styrke for ham, siger hun i programmet.

https://imgix.billedbladet.dk/_mho8558_1.jpg
Kronprins Frederik med sin ældste søn i Verbier i januar.
Foto: Martin Høien

Være sig selv

I et interview med Eurowoman i 2016 understreger kronprinsessen, hvor vigtigt det er, at prins Christian vil kunne være sig selv i sin rolle.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at de ikke vil have lige muligheder og frihed til at vælge, når de vokser op i et land som Danmark. Og frihed til at være sig selv. Det er også en meget vigtig pointe, når det handler om lighed. Det er selvfølgelig lidt mere komplekst for min førstefødte. Det er vigtigt, at han kan være sig selv inden for de rammer, han er født ind i, forklarer Mary i interviewet med Eurowoman.

Med de omsorgsfulde forældre, som prins Christian er vokset op med, er han allerede i dag en yderst sympatisk og fornuftig ung mand, der virker afslappet i sin rolle og med den megen opmærksomhed, der ofte er omkring ham.

https://imgix.billedbladet.dk/20190610_hjp8660-1.jpg
Kronprinsesse Mary og prins Christian ved Royal Run sidste år.
Foto: Hanne Juul

Læs mere om: