Torsdag, 21. november 2019 - af Ulrik Ulriksen

NU SKER DET: Kronprinsesse Mary debuterer i december

kronprinsesse Mary

Kronprinsesse Mary. 

Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Det bliver noget helt specielt for kronprinsesse Mary, når hun allerførste gang optræder i en vigtig ny rolle i kongehuset.

Kronprinsesse Mary skal være rigsforstander i perioden fra den 6. til den 8. december.

Det er første gang, at Mary optræder i den helt nye rolle i kongehuset.

Meddelelse fra hoffet

I begyndelsen af oktober oplyste kongehusets kommunikationsafdeling i en pressemeddelelse, at kronprinsessen blev udnævnt til rigsforstander. I pressemeddelelsen kunne man læse følgende:

- Hendes Majestæt Dronningen har på dagens statsråd fået tilslutning til, at Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen fra i dag at regne kan indsættes som rigsforstander.

Under statsrådet underskrev Kronprinsessen således i overværelse af Dronningen, Hans Kongelige Højhed Kronprinsen og regeringen den nødvendige erklæring om at ville overholde Grundloven.

Som rigsforstander vil Kronprinsessen fremover kunne varetage Dronningens forpligtelser som statsoverhoved, når Dronningen er forhindret heri som for eksempel ved ophold i udlandet.

I dag kan Dronningens forpligtelser som statsoverhoved varetages af Kronprinsen som regent eller af Deres Kongelige Højheder Prins Joachim og Prinsesse Benedikte som rigsforstandere.

I Ingrids fodspor

Kronprinsesse Mary følger dermed i dronning Ingrids fodspor. Efter kong Frederiks død i 1972 blev det aftalt, at dronning Ingrid kunne være rigsforstander.

I den nulevende kongefamilie er det alene prins Joachim og prinsesse Benedikte, der kan udfylde rollen som rigsforstander.

Og nu altså også kronprinsesse Mary, hvis debut i den vigtige rolle kommer i halen på en meget travl åbning på december.

Fra Indonesien til Amalienborg

Mary skal være rigsforstander efter en krævende arbejdsrejse til Indonesien fra den 2. til den 4. december. Den 5. december holder kronprinsessen på Amalienborg julereception for Mary Fonden og samarbejdspartnere, og så er hun ellers klar til at træde ind i rollen som rigsforstander fredag den 6. december.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden