Mandag, 22. november 2021 — af Marianne Singer

Pludselig blev Mary personlig: Jeg følte mig alene

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Kronprinsesse Mary begyndte mandag eftermiddag sin åbningstale med personlige ord om det svære tab af sin mor for 24 år siden.

Det handlede om unge og ensomhed, da kronprinsesse Mary mandag eftermiddag som formand for Mary Fonden deltog offentliggørelsen af Mary Fonden og Center for Ungdomsforskning (CeFUs) nye undersøgelse "Kan Ungefællesskaber gøre ondt?".

På stærk vis delte kronprinsesse Mary i den anledning sine egne oplevelser med ensomhed, da hun holdt en tale for de knap 900 elever på Tårnby Gymnasium.

Således indledte hun med meget personlige ord om tabet af sin mor Henriette Clark Donaldson, der døde for 24 år siden, den 20. november 1997 efter komplikationer fra en hjerteoperation.

Dengang var kronprinsesse Mary en ung kvinde på blot 25 år.

Se kronprinsesse Marys stærke ord om ensomhedsfølelsen efter sin mors død i toppen af artiklen

Flere rammes

I sin tale kom kronprinsesse Mary hurtigt ind på, at flere og flere unge i dag rammes af langvarig ensomhed og hvor meget det påvirker dem.

Derefter forklarede kronprinsessen, at den nye undersøgelse er blevet lavet for at få en bedre forståelse for, hvordan man kan skabe fællesskaber, hvor ingen føler sig udenfor.

Tæt samarbejde

Efterfølgende deltog kronprinsesse Mary entusiastisk i en workshop med en gruppe 2.g-elever, hvor der blev talt om betydningen af at være en del af en gruppe og de udfordringer, der er forbundet med det.

Også her kom kronprinsesse Mary med masser af gode input og var i tæt dialog med de unge.

Kan gå begge veje

Undersøgelsen "Kan fællesskaber gøre ondt" bygger på dybdegående interviews med 31 unge mennesker i alderen 14 til 19 år.

På baggrund af de unges udsagn identificerer undersøgelsen fire former for ungefællesskaber, og den viser, hvordan fællesskaberne både har potentiale til at fordre trivsel og mistrivsel.

Mange ensomme unge

Mere end hver 10. ung mellem 16 og 29 år føler sig ensomme.

Omvendt er tallet mindre end én ud af 20 for ældre mellem 65 og 80 år.

Unge er dermed den aldersgruppe, der er markant mest udsat for ensomhed.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden