Prins Henrik spiste østers til morgenmad
Prins Henrik var den bedste reklame for det fremstød, som Morsø Kommune fredag morgen lavede ved Torvehallerne i København, hvor de inviterede prinsgemalen til at åbne sæsonen for østers-og muslinger fra Limfjorden.
Prins Henrik gik fra bilen en tur gennem torvehallerne og kunne slet ikke stå for de mange fristelser, der lokkede fra de indbydende forretninger, men heldigvis ventede der ham en kongelige spise, udenfor på torvet. Her blev der nemlig serveret Limfjords østers og muslinger, som reklame for dét, der på de kanter beskedens kalder Danmarks Skaldyrshovedstad.
Grumme historier om østers
De senere år har kongehuset hvert år i ved sæsonens begyndelse fået bragt friske østers til slottet, men i år kom prins Henrik selv til stede for at sætte fokus på de lækre skaldyr, som prinsgemalen ivrigt smagte sammen med Erhvervs-og Vækstminister Troels Lund Poulsen, der ligesom prinsen skyllede skaldyrene ned med lidt lækkert Porse-øl fra Thisted Bryghus.
Der skulle nemlig også lidt gode og stærke sager til fra morgenstunden, for at skylle de grumme historier omkring østers ned.
For i gamle dage kunne man, efter at Frederik II i 1587 indførte forbud mod fiskeri af østers, nemlig stå til strenge straffe, hvis man vovede at trodse forbuddet. Østers var ”kronens privilegium” og man kunne straffes med bøde, fængsel eller dødstraf, hvis man gentagende gange overtrådte det forbud.
Sådan er det heldigvis ikke længere, og selvom prinsgemalen og resten af den kongelige familie er glade for øster, er der nok til alle.
- Det er min oplevelse, at Prinsgemalens gastronomiske passion og folkekære tilgang vil inspirere flere til at få smag for nogle af Danmarks fineste råvarer, sagde Morsøs borgmester Hans Ejner Bertelsen om perlerne fra Limfjordens skatkammer.